802690
Nieuws

Vrees wint van hoop in AEX

Na een kalme handelsdag is de AEX-index lager gesloten. De hoop dat Griekenland spoedig een akkoord met zijn geldschieters bereikt, moest het afleggen tegen de vrees dat het tot een Grexit komt. Vopak en Altice gingen stevig omhoog, terwijl Heineken en Aegon tikken kregen. Absolute uitschieters waren de kleine beursfondsen Grontmij en Ballast Nedam.

De AEX-index is 0,3% lager gesloten op 492,3 punten. De AMX-index leverde 0,1% in op 754,1 punten.

De meeste andere Europese beurzen presteerden iets beter. Frankfurt en Parijs klommen 0,4%.

De ogen van beleggers waren weer vooral op Griekenland gericht, zo benadrukt beleggingsstrateeg Simon Wiersma van ING. ,,Elk bericht over wel of geen akkoord zorgt voor een heftige koersbeweging. Naar verluidt kan Griekenland de terugbetalingen aan het IMF bundelen, zodat het land nog tot eind deze maand de tijd heeft voor een oplossing."

Volgens Wiersma is vooral Griekenland nu aan zet. ,,Uiteindelijk zal het land meer water bij de wijn moeten doen. Brussel lijkt zijn been namelijk stijf te houden en eist strenge hervormingsplannen."

Het economische nieuws van vandaag karakteriseert de beleggingsstrateeg als gemengd. ,,De Europese inkoopmanagersindex over de industrie schetst een redelijk positief beeld. Duitsland viel iets tegen, maar Italië en Spanje waren boven verwachting. Het Nederlandse cijfer was bovendien prima."

Daar staat tegenover dat de Amerikaanse consumentenbestedingen in april zijn gestagneerd. ,,Hierdoor maak ik me toch nog wat meer zorgen over de economische groei in de VS. Het versterkt wel mijn verwachting dat de Fed de rente pas in december verhoogt. De centrale bank zal niet het risico willen lopen de economische groei in de kiem te smoren", aldus Wiersma.

Verzekeraars achteruit

Heineken eindigde bij de Nederlandse hoofdfondsen met een min van 1,4% op €70,34 onderaan.

Het slechte sentiment rond verzekeraars van vorige week hield aan. Aegon zakte 1,2% naar €6,85, mede vanwege een nieuwe woekerpolisclaim. Delta Lloyd leverde 1% in op €15,66, het laagste niveau sinds november 2013.

Onder invloed van de terugval van de olieprijzen leverde Shell 1,1% in op €26,88.

Altice was 3,1% in herstel op €122,15, na de correctie vorige week. Rabobank toonde zich vanochtend zeer positief over kansen van de Franse kabelmaatschappij  in de consoliderende Europese telecommarkt.

Vopak steeg 2,7% naar €46,50. Vrijdag sprong het tankopslagbedrijf ook al positief in het oog, na een koopadvies van de Rabobank.

Uitgever Wolters Kluwer volgde met een winst van 1,2% op €28,67.

In de Midkap was biotechnologiebedrijf Galapagos met een min van 2,3% op €51,13 een achterblijver. Beleggers namen winst, na de spectaculaire opmars in de afgelopen maanden.

BAM profiteerde met een plus van 2,6% op €3,66 van gunstig nieuws over de Nederlandse bouw.

Branchegenoot en overnamekandidaat Ballast Nedam won bij de smallcaps 13,1% op €1,64.

Grontmij ontving een overnamebod van het Zweedse Sweco en sloot 17,2% hoger op €4,49. Het bestuur staat welwillend tegenover het bod. Theodoor Gilissen noemt het bod een zegen voor het ingenieursbureau. KBC adviseert in te gaan op het bod.

Lokaal fonds Pharming boekte voortgang met medicijnen voor kinderen en steeg met 1,5% naar €0,33.

Klik hier om het laatste nieuws van uw favoriete aandeel voortaan direct op uw smartphone te ontvangen