Nieuws/Buitenland
802826
Buitenland

Myanmar houdt migrantenboot nog steeds vast

Meer dan zevenhonderd migranten zitten nog steeds vast op een overvolle vissersboot op de Andaman Zee ten zuiden van Myanmar. De marine van Myanmar onderschepte het vaartuig, dat water maakte, vrijdag. Volgens de Myanmarese regering onderzoekt zij nu de identiteit van de vluchtelingen. Eerder sprak zij van Bengalen. Dat hoeven echter niet per se immigranten uit Bangladesh te zijn. Myanmar gebruikt dat woord ook voor de vervolgde, niet-erkende Rohingya-minderheid in eigen land.

Myanmar beloofde vrijdag meer te doen voor de naar schatting 1,1 miljoen Rohingya. Het land zal hun rechten beter respecteren en gaan investeren in gebieden waar veel vluchtelingen vandaan komen. Buurlanden als Indonesië en Maleisië hebben het land onder zware druk gezet omdat zij worden geconfronteerd met duizenden Rohingya die per boot hun grondgebied proberen binnen te komen.

„Gewoonlijk willen de meesten terug naar Bangladesh, wij willen dat regelen overeenkomstig hun wensen”, zei een Myanmarese regeringswoordvoerder. Journalisten van het Britse persbureau Reuters en andere media werden zondag aangehouden en naar het vasteland teruggestuurd, toen zij in de buurt van de boot kwamen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop