Nieuws/Binnenland
80300663
Binnenland

Coronadrukte in ziekenhuizen komt boven niveau zomergolf uit

Kuipers verhoogt alarmniveau corona vanwege risico kwetsbaren

ZEIST - Kwetsbare mensen lopen meer risico door de huidige golf van het coronavirus, en daarom adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om het waarschuwingsniveau te verhogen. Minister Kuipers geeft gehoor aan dat verzoek en roept kwetsbaren op om de herhaalprik te halen.

Gezien het oplopend aantal coronabesmettingen verhoogt het ministerie de thermometer - die aangeeft hoe het staat met de druk op de zorg en de samenleving door het coronavirus - van 1 naar 2. Iedereen wordt opgeroepen zich aan de basisregels te houden. Zo wordt je bescherming op peil gehouden, twittert zorgminister Ernst Kuipers.

Onder de basisregels vallen zaken zoals handen wassen en hoesten en niezen in je elleboog. Bij klachten wordt geadviseerd een zelftest te doen en als daaruit blijkt dat je besmet bent, moet je thuisblijven. Er moet goed geventileerd worden. Onder de basisregels vallen ook het halen van een vaccin, booster- of herhaalprik.

Thermometer

De overheid gebruikt sinds vorige maand een ’thermometer’ om de lijn van de epidemie te volgen. Die heeft vier standen, en stond tot nu toe op het laagste niveau. Het RIVM adviseert nu om die een stapje te verhogen. Bij stand 2 is de impact van het coronavirus op de samenleving verhoogd. Dat wil echter niet automatisch zeggen dat er coronabeperkingen worden ingevoerd.

Als het waarschuwingsniveau omhoog gaat, leidt dat volgens de overheid „niet automatisch tot andere maatregelen. Het betekent slechts dat de te verwachten infectiedruk of ziektelast verandert. Het is dan aan het kabinet om te bepalen of en welke maatregelen het neemt.”

Volgens het RIVM lopen mensen van 70 jaar en ouder en mensen met gezondheidsklachten meer kans om bij besmetting ernstig ziek te worden. Het instituut adviseert ze om de herhaalprik te laten zetten.

Coronadrukte in ziekenhuizen komt boven niveau zomergolf uit

Het aantal mensen met corona in de ziekenhuizen loopt verder op. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1160 positief geteste mensen, het hoogste aantal sinds 19 april, bijna zes maanden geleden. Daarmee zitten we nu boven het hoogtepunt van de zomergolf.

In een week tijd zijn 287 positief geteste mensen meer opgenomen dan er de ziekenhuizen hebben verlaten.

Vooral de verpleegafdelingen lopen snel vol. Volgens de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen daar nu 1113 positief geteste mensen. Intensive cares hebben de zorg voor 47 mensen met corona, iets meer dan in de afgelopen periode.

De afgelopen dag zijn 172 positief geteste mensen nieuw opgenomen. Dat is de grootste instroom sinds 21 juli.

Precies een jaar geleden, op 11 oktober 2021, hadden ziekenhuizen 497 coronapatiënten onder hun hoede. Ongeveer een maand later, half november, was dat aantal gestegen tot boven de 2000. Begin december piekte de golf bij meer dan 2800 opgenomen coronapatiënten.

De cijfers van het LCPS maken geen onderscheid tussen mensen die vanwege hun coronaklachten zijn opgenomen en mensen die andere gezondheidskwalen hadden en toevallig ook besmet bleken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hanteert dat onderscheid wel en ziet daadwerkelijk meer opnames door corona. Het instituut zegt dat de najaarsgolf is begonnen.

Bijna 1,3 miljoen mensen kregen tot nu toe herhaalprik

In totaal hebben nu bijna 1,3 miljoen mensen de herhaalprik tegen het coronavirus laten zetten. Dat zijn er zo'n 560.000 meer dan een week geleden. Het is de derde week van de vaccinatiecampagne. Vorige week hadden bijna 450.000 mensen zich laten inenten, en de week ervoor ruim 260.000.

Ouderen, kwetsbaren en zorgmedewerkers krijgen voorrang. Sinds vorige week mogen ook mensen die de griepprik ontvangen, zoals zwangere vrouwen, een afspraak voor een extra vaccinatie maken. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft 36,2 procent van de 70-plussers de herhaalprik gehaald. Een week geleden stond de teller bij die groep op 22,1 procent.