Nieuws/Binnenland

Designated Survivor: Uitbraak

ABC

AMSTERDAM - Het tweede seizoen van Designated Survivor is begonnen. Omdat iedere aflevering barst van de intriges en ontwikkelingen, vind je hier iedere week een recensie (met spoilers). Nu aflevering 3.

ABC

In South Carrol Parisch, Louisiana, gaat een donkere vrouw dood. Kort daarna dienen zich nog meer donkere sterfgevallen aan. Patrick Lloyd mag dan wel verdwenen zijn, het lijkt er op dat hij giftige sporen heeft achtergelaten. Volgens dokter Tammy Bruner, goede bekende van de president van de VS, zijn duizenden mensen besmet met het Influenza A virus, vergelijkbaar met de vogelgriep. Een supervirus, waar niemand immuun tegen is. Binnen 72 uur zal het alle staten van de VS bereikt hebben. Een nieuwe landelijke crisis dient zich aan.

Terwijl president Kirkman zich druk maakt om de laatste aanval van Lloyd, probeert nieuwbakken advocaat van het Witte Huis Miss Daynes zich door haar eerste klus te worstelen: de verplaatsing van het Emmet Akin monument, een beeld van een burgemeester die zich veelvuldig met racisme heeft ingelaten. Ook hier worden etnische minderheden getroffen. Het politieke thema van deze aflevering kan niet duidelijker gemaakt worden dan hier.

Witte Huis

FBI-agent Hannah Wells en haar Britse collega Rennet onderzoeken het getroffen huis van de moeder van de first lady en ontdekken dat Lloyd niet alleen alle lades en kasten vernielde, maar er expres een ongedeerd liet staan. Het formulier van vader Bookers harttransplantatie uit 1987 ligt bovenop de stapel. De scriptschrijvers laten Lloyds kruistocht door het kwaad steeds persoonlijkere zijwegen inslaan. Ondertussen ontdekt sidekick Chuck Russink dat het geüploade document van Lloyd om een order van Defensie gaat, opgesteld door moeder Booker.

Om de kijker zonder zware actie toch te verwarren, heeft de aflevering minstens vier verhaallijnen naast elkaar lopen. Interessant? Ja. Te volgen zonder meermaals te stoppen en terug te spoelen? Nee. Tussen alle racistische monumenten en bloedstollend spannende 9-cijferige documenten ontdekt dokter Bruner een mogelijk antivirus. Echter heeft ene Carlton Mackie deze doses in handen, en doneert het niet zonder eerst openlijk afgekraakt te worden en een rechtszitting te eisen. Amerika zou Amerika niet zijn als president Kirkman en Mackie eind goed al goed lachend elkaar de hand schudden tijdens een persconferentie. Het antivirus werkt en de ziekteverspreiding neemt af. Reden genoeg om te juichen, of toch niet? Bij Designated Survivor weet je nooit welke verrassing zich achter de volgende - van de 412 in het Witte Huis - deur verschuilt.

Verrassing

De moeder van de first lady werkte in 1987 als secretaresse bij Defensie en zorgde met het delen van geheime informatie voor een order voor aannemer Icarus Astrotech van Eric Little. Little zat ook in het bestuur van het ziekenhuis waar vader Booker zijn harttransplantatie plots mocht ondergaan, terwijl hij eigenlijk onderaan de wachtlijst stond. Wanneer Wells dit ontdekt en zich snelt naar Littles woonplaats, ligt de beste man met een kogel doorboord te baden in zijn eigen bloed. Wie zou dat toch geweest zijn?

Hoogtepunt

Dokter Bruner bereikt zonder enige tegenzin het epicentrum van het supervirus en leidt daar het onderzoek naar een bestrijding van de stijgende lijn van doden. Kirkman onderhoudt intensief contact met haar via online videochat, zonder staf om zich heen. De onderonsjes van de twee worden bruut verstoord wanneer blijkt dat Bruner het antivirus op zichzelf heeft uitgetest en aan een overdosis nierfalen heeft overgehouden. Als kijker weten we dat de president zich bekommert om zijn werknemers, dus laat hij haar onmiddellijk overbrengen naar een veilig ziekenhuis. Daar kletst hij jolig met haar, onder het genot van een puddinkje. Het lijkt allemaal zo onschuldig, zelfs als zij herhaaldelijk zegt: “Dat is wat u zou doen”. Maar wat bedoelt zij daarmee? Waarom spreken zij elkaar zonder omstanders? Wordt zeker vervolgd.

Dieptepunt

Lloyd laat zijn sporen na en zet de VS op zijn kop, maar een komische noot in de aflevering moet verlichting bieden in het web van wraakzucht. Een bijzondere kikker komt met zijn verzorger aan in het Witte Huis en wordt vernoemd naar de president. Nieuwkomer Lyor schreeuwt bij hoog en laag dat dit geen equivalent van Kirkman kan zijn, met wat schijnbaar interessante feitjes over de amfibie versierd. Wanneer de president na bijna een dag eindelijk het beestje bezoekt, blijkt hij toch overeenkomsten met de groene slijmvriend te hebben; hij slaapt weinig en heeft alles over voor zijn familie. Een komisch bruggetje naar Lloyds persoonlijke aanval? Of gewoon een misplaatste manoeuvre om de toch al onoverzichtelijke aflevering nog meer bizar te maken?

Designated Survivor is te zien op Netflix.