Nieuws/Binnenland

’Nieuwe belastingtarieven een revolutie’

Buma trots op regeerakkoord ondanks scepsis achterban

Sybrand Buma tijdens een bespreking met zijn achterban.

Sybrand Buma tijdens een bespreking met zijn achterban.

ANP

Den Haag - CDA-leden werd op een partijavond in Leiden vanavond vooraf aangeraden om veel te applaudisseren voor de partijleider. Dit natuurlijk vanwege hun enthousiasme over het regeerakkoord. De christendemocraten deden het braaf, maar toen de CDA’ers eenmaal mochten, uitten ze ook kritiek op het gesloten regeerakkoord.

Sybrand Buma tijdens een bespreking met zijn achterban.

Sybrand Buma tijdens een bespreking met zijn achterban.

ANP

„De thuiszorg komt er bekaaid af”, roept iemand uit het publiek als Kamerleden in Leiden het regeerakkoord toelichten. De vragen komen later, zegt de host van de show snel. En inderdaad: later op de avond kan iemand anders alsnog een kritische vraag stellen over de thuiszorg. Ook over de plannen met de woningmarkt en de hogere btw op zaken als groente, komt dan kritiek vanuit de CDA-achterban.

CDA-voorman Buma lijkt de scepsis uiteindelijk goed te kunnen pareren. Door te wijzen op punten waar het CDA winst heeft behaald en met enkele typische Buma-grappen, lijkt hij de toegesnelde achterban in een Leids café toch voor het overgrote deel mee te krijgen.

Nerds bij veteranendag

Buma benadrukt graag dat er anderhalf miljard euro naar defensie gaat. Een succes dat hij bij dezen claimt. Volgens hem is die grote plus te danken aan het CDA-congres dat aandrong op nog meer geld voor defensie in het partijprogramma. „Er komt anderhalf miljard voor defensie en dat laatste halve miljard komt van u”, zei hij tegen de christendemocraten.

Volgens Buma had zijn partij ook ’de dure plicht’ om meer budget te regelen voor defensie omdat de partij er eerder ’bij had gestaan’ toen er bezuinigingen werden doorgevoerd. De CDA’ers moeten nu echter niet denken dat er plots een grote krijgsmacht komt, waarschuwt Buma. Het extra geld is vooral om defensie te laten doen, wat ze eigenlijk al zou moeten kunnen doen maar niet de middelen voor had. Wel moet er vernieuwing komen bij de cyberonderdelen van het leger, vindt Buma. „Ik denk dat er in de toekomst parades met nerds met een toetsenbord op hun schouder gaan rondlopen bij de veteranendag.”

Wilhelmus

De onderhandelingen waren een Echternachse processie, zegt Buma, maar hij is naar eigen zeggen trots op het uiteindelijke resultaat. Hij geeft toe dat er soms „niet 100 procent van ons programma” uit het compromis kwam. Zo wijst hij bijvoorbeeld op het eigen risico en het leenstelsel, maar de uitkomsten bij die punten (stilstand eigen risico en halvering collegegeld in eerste jaar in plaats van schrappen leenstelsel) vindt hij toch te verdedigen.

De CDA-leider stond liever stil bij overwinningen zoals het leren van het Wilhelmus en de strengere straffen op haatzaaien. Want hij is voor vrijheid van meningsuiting maar „het ook zo belangrijk dat er een grens is.” De nieuwe belastingtarieven vindt hij zelfs „een revolutie.”

Pluche plakken

Dat Buma in de Kamer blijft, is volgens hem logisch. „Een politiek leider van het CDA moet niet op het pluche zitten. Die moet kritisch de regering volgen. Die moet namens jullie controleren, corrigeren waar nodig en stimuleren waar het kan.”

CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom was in elk geval erg trots op de kwaliteiten die Buma in de onderhandelingen toonde. Tegen de aanwezige Maxime Verhagen: „Dat ’ie met jou uit onderhandelen is geweest in het verleden, kwam nu ongelooflijk goed tot z’n recht.” Ook zij vindt dat het CDA herkenbaar moet blijven in de komende periode richting de gemeenteraadsverkiezingen; een extra argument dus voor Buma om in de Kamer te blijven. „Het is belangrijk dat herkenbaar blijft wat CDA is. Compromissen zijn geen standpunten, je moet je eigen smoel laten zien.”

Ook zij gaf, net als de host van de avond die op applaudisseren aandrong, de boodschap mee vooral positief te zijn. „Onze vervolgopdracht is: ambassadeur van het regeerakkoord zijn, in ieder geval over de punten waar wij enthousiast over zijn.”