Nieuws/Binnenland
804091
Binnenland

Gevangenis Roermond grondig doorzocht, telefoons gevonden

’Benaouf A. belde voor heli’

Rechtbanktekening van Benaouf A.

Rechtbanktekening van Benaouf A.

Roermond - Crimineel Benaouf A., die woensdag uit de gevangenis was ontsnapt als de politie daar geen stokje voor had gestoken, kon gewoon telefonisch zijn helikopterredding regelen. Bij een grote doorzoeking zijn bij de topcrimineel verschillende telefoons gevonden.

Rechtbanktekening van Benaouf A.

Rechtbanktekening van Benaouf A.

De gevangenis in Roermond waar woensdag een spectaculaire helikopterontsnapping werd voorkomen, is uitgekamd. Dat bevestigt een woordvoerder van Justitie. Bronnen uit de gevangenis spreken van een oogst van twaalf telefoons. „Een van de gevangenen bezat er drie”, zegt iemand me contacten in de inrichting.

Benaouf A. is volgens bronnen na de mislukte bevrijding direct in de isoleercel geplaatst. Het verzoek is uitgegaan om hem vervolgens over te plaatsen naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

Prominent lid van de ’mocromaffia’ Benaouf A. zit in Roermond een straf van twaalf jaar uit. Hij is vorig jaar veroordeeld als opdrachtgever voor de liquidatie van een Amsterdamse rivaal, Najeeb Bouhbouh. Die werd in 2012 in |Antwerpen doodgeschoten.

Dinsdag kreeg de beheerder van Kempen Airport al een telefoontje van de politie. Een groep criminelen zou op het punt staan een heli te huren om een van hun maten uit de gevangenis te redden.

„We hebben het scenario doorgesproken”, vertelt ze. „Woensdag hebben ze een bus op de luchthaven neergezet op een plek waar ze daders konden pakken. Er zijn twee helikopters ingevlogen, rond half twee heeft een stand-in van de politie mijn plek bij de havendienst ingenomen. Toen ben ik naar een veilige plek gebracht. Hoe het verder ging, heb ik niet gezien.”

Ze praat er nuchter over. „Spannend? Welnee. Ze hebben het heel duidelijk uitgelegd hoe het zou gaan. Petje af voor de recherche hoe ze onze bedrijfsvoering niet in gevaar hebben gebracht. Niemand heeft er iets van gemerkt verder. Gelukkig is dit geen dagelijks werk, dan zou het een soort Miami Vice worden hier.”

In de nasleep van de actie schoot de politie woensdag na een wilde achtervolging in het Limburgse Roosteren een verdachte dood. Drie mannen die mogelijk met het ontsnappingsplan te maken hebben, zijn aangehouden.