Nieuws/Binnenland
804095
Binnenland

We rijden meer auto dan ooit tevoren

Brussel - Autorijden heeft vorig jaar in Nederland een nieuw record bereikt. Dat blijkt vandaag uit CBS-cijfers. „Personenauto’s legden in 2016 2,2 procent meer kilometers af dan in 2015. De grootste groei deze eeuw.”

Niet alleen zijn er meer auto’s op de weg, er wordt volgens het CBS ook meer mee gereden, gemiddeld ruim 13.000 km per jaar. „Afgelopen tien jaar zijn er op de Nederlandse wegen een miljoen auto’s bijgekomen en is het aantal afgelegde kilometers negen miljard gestegen tot 118,5 miljard.”

Het Europees Parlement eist intussen harde maatregelen om de verkeersveiligheid flink op te schroeven. „Die staat zwaar ter discussie. Het aantal doden en gewonden stijgt weer. Dat moet stoppen”, vindt Wim van de Camp (CDA). De Europarlementariërs pleiten voor verplichte elektronische systemen om chauffeurs te waarschuwen voor gevaar en hen te helpen en soms te dwingen om veiliger te rijden. Ook moeten EU-landen de infrastructuur verbeteren.

„Vooral door wild en hard rijden, alcohol en drugs, onoplettendheid en slechte wegen zijn er in Europa slachtoffers te betreuren.” Inzittenden, fietsers en voetgangers moeten extra beschermd worden. Nieuwe wetgeving van de Europese Commissie is noodzakelijk”, is de strekking van een rapport dat in Brussel circuleert.

In het Europarlement wordt ook gepleit voor strengere eisen aan verkeersdeelnemers, met meer bewustwording van veiliger rijden. „Betere opleiding en zonodig herscholing”, stelt Van de Camp. Zelfs ’heropvoeding’ van notoire wangedragers staat hoog op de agenda, naast megaboetes en rijontzegging voor zware overtredingen.

In het rapport wordt voorgesteld extra rijlessen in het voorkomen van ongelukken voorop te stellen en ’assistentiesystemen’ voor bestuurders verplicht te stellen. „Wetgevers en fabrikanten moeten daar snel mee aan de slag”, meent het parlement.