Nieuws
804318
Nieuws

Beleggers blij met staal en chips

Vanochtend vierde Nedap de 70-jarige notering aan de Amsterdamse beurs van Euronext met de traditionele gongceremonie.

Vanochtend vierde Nedap de 70-jarige notering aan de Amsterdamse beurs van Euronext met de traditionele gongceremonie.

AMSTERDAM (DFT) -

Vanochtend vierde Nedap de 70-jarige notering aan de Amsterdamse beurs van Euronext met de traditionele gongceremonie.

Vanochtend vierde Nedap de 70-jarige notering aan de Amsterdamse beurs van Euronext met de traditionele gongceremonie.

Aangevoerd door Arcelor Mittal had Amsterdamse beurs vrijdag in de late middaghandel nog steeds goed zicht op een prima beursdag. ASML en Unilever deden met nieuwe pieken ook goede zaken.

De AEX-index noteerde rond kwart voor vier 0,6% op 546,31 punten na een tussentijdse jaarpiek van 547,15 punten. De midkap-index stond vrijwel onveranderd op 829,05.

De beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt deden het rustiger aan en stonden 0,2% lager tot licht in de plus.

De goede stemming op het Damrak werd geholpen door de verder aantrekkende olieprijzen na aanhoudende signalen dat de vraag naar het zwarte goud in evenwicht gaat komen met het aanbod. De sterke gang van zaken in de chipsector droeg eveneens bij aan de opgewektheid bij beleggers.

Volgens Bas van Geffen, macro-econoom bij Rabo, kregen de koersen ook een steun in de rug na het nieuws dat de ECB zou overwegen om in het komende jaar langer dan in de markt wordt verwacht nog zal doorgaan met het steunprogramma. Hij wijst er echter op dat in de aanloop naar de ECB-vergadering later deze maand waarschijnlijk meer proefballonnen naar buiten zullen komen over de invulling van de monetaire afbouw. ’Om de havikken binnen de ECB tegemoet te komen houden wij er rekening mee dat er vanaf volgend jaar sneller stappen worden gezet.’

In de middag kwam verder naar buiten dat in Amerika de detailhandelsverkopen in de voorbije maand met 1,6 procent zijn gestegen, iets onder de verwachting. De inflatie in de VS liep vorige maand op jaarbasis met 2,2 procent op, waar 2,3 procent was voorzien. Van Geffen benadrukt dat vooralsnog de Federal Reserve vasthoudt aan een nieuwe rentestap in de laatste maand van dit jaar, maar dat een verdere monetaire verkrapping in 2017 nog geen gelopen race is. Wall Street kwam vanmiddag kalm uit de startblokken.

Staalconcern Arcelor Mittal kreeg bij de hoofdfondsen de koppositie nog steviger in handen met een koerssprong van 5,9% met dank aan sterke handelscijfers uit China.

ASML was ook in goede doen na een hoger beleggingsadvies van Exane. De koers van de chipmachinefabrikant tikte met een winst van 2,1% een nieuw record aan op €148,40.

Ook beursreus Unilever (+1,1%) zat vooraan op een nieuwe hoogtepunt van €51,86. Shell profiteerde van een stijging van de olieprijs en won 0,8% tot €25,88, dicht bij de jaarpiek die begin dit jaar werd neergezet.

DSM klom met een plus van 0,7% naar een nieuw recordstand van €72. Het fijnchemieconcern kondigde een strategische samenwerking aan met het Amerikaanse Cerapedics. De twee bedrijven gaan samenwerken op het gebied van botherstel. Financiële details over de samenwerking werden niet vermeld.

ABN Amro daalde 0,6%. Het FD meldde vrijdag dat de bank zich weer op risicovolle bedrijfsleningen stort. Volgens ABN Amro is er niks bijzonders aan de hand en houdt de bank vast aan een gematigd risicoprofiel als strategische pijler. Voor Gemalto hadden beleggers 2,4% minder over.

In de Midkap prijkte Aperam bovenaan en won 2,3%.

Air France-KLM daarentegen onderging een koersverlies van 1,4%. Hekkensluiter Flow Traders zag 2% van de koers verdampen.

ASR daalde 0,3%. De verzekeraar haalde 300 miljoen euro op met de plaatsing van obligaties. De leningen zijn voornamelijk geplaatst bij fondsen en verzekeraars in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk en landen in het noorden van Europa.

In de AScX-index leverde Basic-Fit 2,6% in. Berenberg verlaagde het advies voor de fitnessketen.