Nieuws/Binnenland
804331
Binnenland

Dood van Faber maakt veel los

Petitie Anne massaal getekend

DEN HAAG - UPDATE - De petitie die een moeder van drie dochters startte vlak na de dood van Anne Faber is vrijdag rond het middaguur al door ruim 153.000 mensen getekend. Met de petitie eist de vrouw een onderzoek naar het „falend rechtssysteem in de zaak van Michael P..”

P. wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 25-jarige Anne, van wie het lichaam donderdag in Zeewolde werd gevonden.

De handtekeningen zullen worden overhandigd aan onder andere het ministerie van Veiligheid en Justititie, de kliniek waar P. verbleef en aan premier Mark Rutte.

„Met de petitie roepen wij hen die verantwoordelijk zijn, o.a. het ministerie van Veiligheid en Justitie, ter verantwoording en eisen een verklaring”, schrijft de vrouw.

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) heeft de Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd al gevraagd onderzoek te doen naar de kliniek Altrecht Aventurijn, onder meer naar aanleiding van vragen van de familie Faber. Die wil weten waarom Michael P. vrij rondliep. P. zat in de laatste fase van zijn straf voor de gewelddadige verkrachting van twee meisjes in 2010 en bereidde zich voor op een terugkeer in de samenleving.

Op de plek waar het lichaam werd gevonden, het Nulderpad in Zeewolde, zijn vrijdag bloemen neergelegd.

Fietstocht ter ere van Anne

Na de vondst van het lichaam van Anne Faber, donderdag, zijn meerdere initiatieven op gang gekomen om de 25-jarige Utrechtse te herdenken.

Zo wil een vrouw zondag 29 oktober een fietstocht organiseren langs dezelfde route die Faber fietste toen ze verdween. „Laten we fietsen voor Anne, laten zien dat we haar familie en vrienden steunen. Laten we dezelfde route fietsen, die zij fietste, zoals ze wel vaker deed. We moeten laten zien dat we niet bang hoeven te zijn als we over straat gaan, dat we van elkaar afblijven”, schrijft Stephanie van Elmpt op Facebook. Ze zegt Faber niet persoonlijk te hebben gekend, maar wel erg geraakt te zijn door haar dood.

Bloemen als steunbetuiging

In het Horsterwold in Zeewolde, waar het lichaam van Faber werd gevonden, zijn bloemen neergelegd. Op sociale media circuleert ook een oproep om bloemen te leggen bij het gemeentehuis van Beuningen, waar de moeder van Anne Faber werkt. Het Marnix College in Ede, waar haar vader docent is, heeft een steunbetuiging op de website gezet.

Condoleanceregisters

Er zijn verschillende condoleanceregisters opengesteld. In Fabers woonplaats Utrecht ligt een register op het stadhuis en in het stadskantoor. Vanaf maandag kunnen mensen ook een register tekenen bij Het Huis Utrecht, de creatieve werkplaats waar Faber sinds een paar maanden werkte. Online kunnen mensen een bericht achterlaten op Condoleance.nl