Nieuws/Buitenland
804454016
Buitenland

President Biden vergroot natuurparken die Trump verkleinde

WASHINGTON - De Amerikaanse president Joe Biden gaat natuurparken die door voormalig president Donald Trump verkleind waren weer vergroten. Het Witte Huis meldt donderdag in een verklaring dat Biden zo de belangrijke belofte nakomt „dat nationale parken, monumenten en andere beschermde gebieden voor altijd en voor alle mensen moeten worden beschermd.”

Het gaat om twee uitgestrekte nationale natuurgebieden in Utah, ’Bears Ears’ en ’Grand Staircase-Escalante’, waar Trump tijdens zijn presidentschap rigoureus in sneed. Het eerste natuurpark, dat in 2016 door Barack Obama tot beschermd gebied was verklaard, leverde onder Trump 85 procent van de oppervlakte in. ’Grand Staircase-Escalante’, een geesteskind van Bill Clinton, werd door Trump gehalveerd.

President Biden zorgt ervoor dat de natuurgebieden opnieuw volledig tot beschermd gebied worden verklaard. ’Bears Ears’ wordt zelfs iets groter dan voorheen en zal een oppervlakte van ruim 5.500 vierkante kilometer beslaan. ’Grand Staircase-Escalante’ wordt hersteld tot 7.500 vierkante kilometer.

Een gebied in de Atlantische Oceaan voor de kust van New England zal ook tot maritiem beschermd gebied worden bestempeld en het vissen van bijvoorbeeld de rode krab wordt daar verboden.

Door de beslissing van Trump kregen lokale overheden meer zeggenschap over de gebieden en de grondstoffen. Er werd onder meer veeteelt, mijnbouw en commerciële visserij toegestaan. Zodra Biden aantrad als president zei hij dat hij het besluit van Trump zou herzien. De Republikeinse gouverneur van Utah, Spencer Cox, zei donderdag dat hij teleurgesteld was in het besluit van Biden om de natuurparken te vergroten.