Nieuws/Binnenland
805063
Binnenland

Ernstige bedreiging vanaf Sint Eustatius

Caribische politicus: ’We zullen Nederlandse militairen vermoorden’

Den Haag - Een Caribische politicus heeft Nederlandse militairen ernstig bedreigd. Clyde van Putten, partijleider van de PLP op het Nederlandse eiland Sint Eustatius, zegt in een speech dat ze de militairen op zijn eiland zullen vermoorden en verbranden als die daarheen komen. De Nederlandse overheid gaat aangifte doen, laat minister Plasterk (Koninkrijksrelaties) weten.

Clyde van Putten strijdt al langer voor meer autonomie voor Sint Eustatius en zet zich fel af tegen wat hij het ’kolonialisme’ van Nederland noemt. In een speech op Curacao heeft hij het wel heel erg bont gemaakt. Hij beweert daarin dat hij tegen een Nederlandse minister, waarschijnlijk doelt hij op minister Plasterk (Koninkrijksrelaties), heeft gezegd dat als de Nederlandse militairen naar zijn eiland komen, de minister voorbereid moet zijn op de gevolgen. „Want als je de militairen stuurt, zullen we ze vermoorden en we zullen ze verbranden in de straten van Sint Eustatius.”

De Telegraaf heeft een video van de speech die naar verluidt op 9 oktober werd gehouden. Onduidelijk is of Van Putten ook doelt op militairen die komen helpen vanwege de nasleep van orkanen of militairen die het bestuur zouden komen overnemen, zoals hij wel vaker vreest.

Schande

Tweede Kamerleden zijn geschokt door de video. VVD-Kamerlid André Bosman vindt het „schande en wat mij betreft strafbaar.” Hij verwacht dat er aangifte wordt gedaan en dat de rechter er naar gaat kijken. „Het is niet alleen bedreiging maar ook de ondermijning van de staat en chantage. En dat van een man die alleen bezig is met zichzelf en z’n eigen macht in plaats van het welzijn van de bevolking.”

SP-Kamerlid Ronald Van Raak heeft Kamervragen ingediend. Hij wil weten wanneer Van Putten dit tegen de minister heeft gezegd. Bovendien vraagt hij zich af of er momenteel militairen zijn op Sint Eustatius voor noodhulp vanwege de orkaan Irma en of die gevaar lopen. Ook Van Raak vraagt of Plasterk bereid is aangifte te doen. „Deelt u de zorgen van de mensen op Sint Eustatius die wel blij zijn met de hulp en ondersteuning vanuit Europees Nederland? Kunt u deze landgenoten geruststellen dat de Rijksoverheid zich niet laat chanteren door lokale politici die dreigen met geweld?”

Minister Plasterk zelf is ook duidelijk woest over deze uitspraken. Hij laat De Telegraaf in een eerste reactie weten: „Deze uitspraken zijn volstrekt onacceptabel. Er wordt aangifte gedaan.”