Nieuws/Buitenland
805427
Buitenland

’Trump laat nucleair akkoord met Iran intact’

Washington - De Amerikaanse president Donald Trump laat het internationale akkoord over beteugeling van het Iraanse kernprogramma vooralsnog intact. In een toespraak die hij later vrijdag houdt, zal hij volgens The New York Times wel verklaren dat hij het akkoord niet opnieuw zal certificeren, zoals hij formeel elke drie maanden moet doen.

Daardoor moet het Congres een beslissing nemen over eventuele nieuwe sancties, die het akkoord alsnog kunnen ondermijnen.

Trump wil het Congres vragen drempels op te werpen die kunnen leiden tot nieuwe sancties als Iran die overschrijdt. Iran zou bijvoorbeeld te ver gaan als het land ballistische raketten blijft lanceren, weigert om de termijn van de beperking van de productie van kernbrandstof te verlengen of als Amerikaanse inlichtingendiensten constateren dat Teheran binnen een jaar een kernwapen kan maken.

Het Iran-akkoord, waarin Teheran zegt het atoomprogramma af te bouwen in ruil voor het intrekken van sancties, werd in 2015 gesloten na jarenlange onderhandelingen met de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland, China en de Europese Unie. Trump heeft het eerder het „slechtste akkoord ooit” genoemd.

Het akkoord met Iran moet heel streng worden nageleefd, stelt het Witte Huis vrijdag kort voor de toespraak van president Trump. De internationale atoomwaakhond IAEA moet uitputtend van zijn recht gebruik maken de Iraanse nucleaire installaties te inspecteren, aldus het document. Dat is geen breuk met het internationale nucleaire akkoord met Iran uit 2015.

Opzeggen

Trump heeft een grote afkeer van de internationale overeenkomst, die hij het liefst zou opzeggen. In de verklaring van het Witte Huis richt Trump vooral zijn pijlen op de Iraanse Revolutionaire Garde. Dat zijn de elitetroepen van het in 1979 gevestigde conservatieve regime van de sjiitische geestelijkheid.

De radicale garde heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een soort ’staat in een staat’ en is een enorm obstakel voor hervormers. De revolutionaire garde heeft niet alleen een dominante functie in de Iraanse strijdkrachten maar ook in de economie van het land.

’Extreem negatieve consequenties’

Als de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het akkoord over het Iraanse kernprogramma, heeft dat extreem negatieve consequenties en is de kans groot dat Iran ook uit het akkoord stapt. Dat heeft het Kremlin vrijdag gezegd. ,,Dit zal zeker de sfeer van voorspelbaarheid, veiligheid, stabiliteit en non-proliferatie in de wereld schaden'', zei de woordvoerder van Vladimir Poetin. Hij verzekerde dat Rusland zijn beleid zou voortzetten om de verspreiding van kernwapens te voorkomen.

Duitsland blijft werken aan eensgezindheid

De Duitse regering heeft vrijdag gezworen te blijven weken aan eensgezindheid over het Iran-akkoord, ook als Trump verklaart dat hij dat niet opnieuw zal certificeren. ,,We hebben er groot belang bij om de internationale eensgezindheid te behouden. Als een belangrijk land als de Verenigde Staten tot een andere conclusie komt, zoals het geval lijkt te zijn, zullen we nog harder werken met de andere partners om deze cohesie te behouden'', zei een regeringswoordvoerder.

Trump houdt om 18.45 uur (Nederlandse tijd) een toespraak over het Iran-akkoord.