Nieuws/Binnenland
805878562
Binnenland

Wel ’afbouwpad’ tot 2026

Nieuw onheil voor boeren dreigt: mestbeleid definitief op de schop

Den Haag - Het Nederlandse mestbeleid gaat komende jaren definitief op de schop nu Brussel de uitzonderingspositie – de zogeheten derogatie – voor ons land aan banden legt. Daardoor dreigt nieuw onheil voor onze boeren.

Toch kan de agrarische sector enigszins opgelucht adem halen: in plaats van een snelle blokkade, komt er zeer waarschijnlijk een ’afbouwpad’ tot 2026 én een aanvullend steunpakket.

Dat zal maandag aan de Tweede Kamer bekend worden gemaakt door landbouwminister Henk Staghouwer (CU), na een conceptbesluit van het Brusselse Nitraatcomité, zo melden goed ingevoerde bronnen. Hierdoor komen boeren niet acuut met een mestoverschot te zitten, iets waar zowel in Brussel als op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de afgelopen maanden wel koortsachtig rekening mee werd gehouden.

Uitzonderingspositie

Nederland heeft tot nu toe een uitzonderingspositie in Europa waardoor er hier meer dierlijke mest mag worden uitgereden op het land dan elders in Europa. Brussel zal daar een streep door zetten nu de waterkwaliteit niet snel genoeg is verbeterd.

Als de uitzonderingspositie per direct zou komen te vervallen, hebben Nederlandse boeren gelijk een gigantisch mestoverschot en dreigt een harde ingreep in de veestapel. Onder andere land- en tuinbouworganisatie LTO trok hierover al meermaals aan de bel.

Afbouwpad

Maar die kou lijkt uit de lucht, bezweren Haagse bronnen. „Er komt een afbouwpad van meerdere jaren. Dat is voor de poorten van de hel weggesleept”, weet een goed ingevoerde bron. Zeer waarschijnlijk krijgen boeren tot 2026 de tijd om – stap voor stap – de waterkwaliteitsopgaven te behalen. „Dat is ook gekoppeld aan een aanvullend steunpakket.”

Niet alleen landbouwminister Henk Staghouwer (CU) voerde hierover eerdere gesprekken, ook premier Mark Rutte sprak in Brussel zijn contacten aan om de pijn voor onze boeren te verzachten. Wel betekent dit besluit – bovenop de stikstofaanpak – een extra aanpassing voor boeren en akkerbouwers, die al te maken krijgen met enorme veranderingen vanwege de stikstofaanpak van het kabinet. Ook liggen andere maatregelen op tafel om de waterkwaliteit te verbeteren.