Nieuws/Binnenland
806065271
Binnenland

Onrust binnen CDA om aanblijven Bijleveld

Bewindslieden tijdens het debat deze week in de Tweede Kamer over de situatie in Afghanistan.

Bewindslieden tijdens het debat deze week in de Tweede Kamer over de situatie in Afghanistan.

Den Haag - Het borrelt in het CDA. Partijleden vinden dat demissionair CDA-minister Ank Bijleveld (Defensie) alsnog moet opstappen vanwege het gestuntel met evacuaties in Afghanistan. Dat melden bronnen aan De Telegraaf.

Bewindslieden tijdens het debat deze week in de Tweede Kamer over de situatie in Afghanistan.

Bewindslieden tijdens het debat deze week in de Tweede Kamer over de situatie in Afghanistan.

Demissionair D66-minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) stapte donderdag wel op na een motie van afkeuring, Bijleveld bleef zitten.

Bij de wekelijkse ministerraad was CDA-leider Wopke Hoekstra lang afwezig. Ook minister Grapperhaus (Justitie) en Bijleveld ontbraken. Hoekstra wilde weinig kwijt: „Ik ben een half uur te laat, dus ik ga nu eerst naar binnen.” Een uur later ging hij er via een achteruitgang weer vandoor.

Onbestaanbaar

CDA-appgroepen zijn donderdagavond ontploft, melden bronnen in de partij. Kritische leden vinden het onbestaanbaar dat Bijleveld blijft plakken aan haar kabinetsplek, nadat in het Afghanistandebat wederom kwam bloot te liggen hoeveel er fout is gegaan met het evacueren van mensen die de toorn van de Taliban moeten vrezen.

Vrijdagmiddag besloot Bijleveld toch af te treden:

Er werden in de afgelopen twee jaar in totaal drie moties van afkeuring en drie moties van wantrouwen tegen Bijleveld ingediend. Ook toen stapte ze niet op. Het verschil is wel alle voorgaande moties niet werden aangenomen, maar die van woensdagnacht wel.

Voormalig Defensieminister Hans Hillen (CDA) heeft er geen begrip voor: „In mijn tijd wogen een motie van afkeuring en een motie van wantrouwen even zwaar. In de loop der jaren is daar een andere invulling aan gegeven. Wat mij betreft? Ook bij een motie van afkeuring moet je wegwezen.” Daarmee doelt hij op iedereen, dus ook op premier Rutte, die afgelopen 1 april een motie van afkeuring om de oren kreeg.

CU heeft zijns inziens ook geen schone handen. De Afghanistan-motie vanuit de PvdA was aan het hele kabinet gericht en aan Sigrid Kaag als eindverantwoordelijke minister in het bijzonder. „Carola Schouten zit ook in dat kabinet”, ziet Hillen. „Zij zit er nog.” Hillen vindt het maar een rare situatie.

Getergd

Het vertrek van Sigrid Kaag (D66) als minister levert bij leden van het kabinet gemengde gevoelens op. Sommigen lopen met hun ziel onder hun arm, anderen vinden het juist een goed besluit.

„Ik ben vooral getergd”, zegt D66-staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën). Hij is blij dat ze heeft besloten aan te blijven als leider van D66. „Ze is gewoon leider van de partij, en volgens mij is de noodzaak om een nieuw kabinet te vormen alleen maar groter geworden.”

Zijn partijgenoot en demissionair minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven spreekt van een ’waardig besluit’. „Ik vind het wel verdrietig. Het was een hele fijne collega, een fantastische vrouw om mee te werken en ik zal haar ontzettend missen.”

’Dit is nogal wat’

Van Engelshoven wil met CU ’zo goed mogelijk zakelijk samen blijven werken’. „Het woord ’wrok’ zou ik niet gebruiken, maar er is wel iets gebeurd. Door een coalitiepartij is er een motie van afkeuring tegen het kabinetsbeleid gesteund. Dat is nogal wat.”

CU-minister Slob (Onderwijs) vindt het besluit van de CU-fractie om de motie te steunen verdedigbaar. „Kamerfracties behoren hun overwegingen en afwegingen te maken, en dat is gisteren ook gebeurd.”

Van zijn partijgenoot Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, had Kaag niet per se hoeven opstappen. „Het was een motie van afkeuring, niet een motie van wantrouwen, dus het vertrouwen is zeker niet weg. Die keuze heeft mevrouw Kaag zelf gemaakt.”

„Het zet de verhoudingen wel op scherp,” constateert hij.

Bij de ministerraad buigen de bewindspersonen zich vrijdagmiddag verder over de verhoudingen.