Nieuws/Buitenland
806318339
Buitenland

Trump zet militairen en avondklok in tegen relschoppers

WASHINGTON - President Donald Trump heeft in een korte toespraak aan het Amerikaanse volk aangekondigd dat hij de relschoppers hard gaat aanpakken. In veel Amerikaanse steden zijn al enkele dagen naast de vreedzame protesten ook rellen in reactie op de dood van de zwarte George Floyd door een blanke politieman in Minneapolis.

Trump maakte bekend dat hij alle federale middelen en mensen zal inzetten, burgers en militairen, om de rellen en plunderingen een halt toe te roepen. Daarnaast kondigde hij een avondklok af die om 19.00 uur ingaat en streng zal worden gehandhaafd.

Traangas

Terwijl de president zijn toespraak hield bij het Witte Huis, vuurden de ordetroepen traangas af op de demonstranten verderop in Washington bij Lafayette Square. Trump kondigde aan het einde van zijn toespraak aan dat hij zijn respect ging tonen bij de St. Johns Episcopal Church, de ’kerk van de presidenten’ tegenover het Witte Huis, waar bij eerdere rellen brand was gesticht. Hij ging te voet naar de kerk, nadat het park was ’schoongeveegd’ door de politie. Daar verklaarde hij met een bijbel in zijn hand dat „wij het beste land ter wereld” zijn.

Trump zei eerder dat hij tegen de gouverneurs van de Amerikaanse staten heeft gezegd dat het nu tijd is om „te heersen in de straten door een overweldigende aanwezigheid van veiligheidstroepen.” „Als steden of staten weigeren om actie te ondernemen die nodig zijn om het leven en eigendom van hun inwoners te beschermen, dan zal ik het Amerikaanse leger inzetten om het probleem voor hen op te lossen”, zei hij.

Wet uit 1807

Om militairen op Amerikaanse grondgebied in te zetten wil Trump gebruik maken van een zelden gebruikte wet uit 1807 die dat mogelijk maakt. De president wees naar professionele anarchisten, gewelddadige meutes, Antifa en anderen als verantwoordelijken voor de rellen en noemde zichzelf de president van „wet en orde” en een bondgenoot van de vreedzame demonstranten.

Ook kondigde Trump aan dat hij snelle en ingrijpende maatregelen zou nemen om hoofdstad Washington te beschermen. „Wat hier afgelopen nacht is gebeurd, is een schande”, zei hij over de rellen. „Degenen die onschuldige levens en eigendommen bedreigen, zullen worden gearresteerd, opgesloten en vervolgd met de meest strenge wetten. De organisatoren van deze terreur kunnen rekenen op lange gevangenisstraffen.”