Nieuws/Binnenland
80640
Binnenland

Gesprek van de dag 21 maart

Geen goed woord heeft demissionair minister Bussemaker over inbreker Octave ’Okkie’ Durham die in De Telegraaf bekende dat hij twee Van Goghs had gestolen. Dat hij ook nog zei te hopen dat hij geen of minder schadevergoeding hoeft te betalen, nu de doeken in Italië weer zijn teruggevonden, vindt ze ongekend. Vandaag keren de doeken terug in Amsterdam. Verder in het Gesprek van de Dag: Nederland mist honkbalfinale na thriller, kansloze asielzoekers blijven massaal protest aantekenen en de muntenslikkende schildpad Omsin is niet meer.

Wat heb je vannacht gemist?

Zeeschildpad Omsin bezweek aan 5 kilo(!) muntgeld in zijn maag.

Zeeschildpad Omsin bezweek aan 5 kilo(!) muntgeld in zijn maag.

 • Na een bijna 4,5 uren durende thriller tegen Puerto Rico is het de Nederlandse honkballers weer niet gelukt om de finale van de World Baseball Classic te halen. De beslissing viel in de tiebreak, de elfde inning: 3-4. Lees meer.
 • Het eerste tv-debat tussen de vijf grootste kandidaten voor het presidentschap van Frankrijk ging er gisteravond fel aan toe. Het kwam vooral tot botsingen tussen de onafhankelijke liberaal Macron en de leider van het Front National Marine Le Pen. Lees meer.
 • Voormalig IRA-commandant en kopstuk van de nationalistische partij Sinn Féin Martin McGuinness is op 66-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een zeldzame hartaandoening. Lees meer.
 • Er zijn nieuwe beelden van de aanval van Ziyed B. op een militair op de Franse luchthaven Orly. Bekijk ze hier.
 • Zeeschildpad Omsin is niet meer. Het 25-jarige dier is bezweken aan een gigantische hoeveelheid muntgeld in haar maag. Lees meer.

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

Het aantal beroepszaken steeg explosief.

Het aantal beroepszaken steeg explosief.

 • Asielzoekers zonder enig zicht op een verblijfsvergunning blijven hun snelle uitzetting frustreren door op grote schaal protest aan te tekenen. De instroom daalde fors, maar het juridische papierwerk steeg explosief. Lees meer.
 • Bij een wereldwijd netwerk voor het witwassen van geld van Russische criminelen zijn vele grote banken al dan niet bewust betrokken geweest. Ook de ING wordt genoemd in documenten van de groep journalisten die eerder ook de Panama Papers publiceerde. Lees meer.
 • Nederlanders bekommeren zich nauwelijks om hun hart- en vaatgezondheid, zolang zij zelf geen klachten ervaren. Dat blijkt uit onderzoek van de Hartstichting. Vooral het gevaar van slagaderverkalking wordt onderschat. Lees meer.
 • Het mag dan een chaos zijn bij de Belastingdienst, tijdens de aangifteperiode laat de fiscus zijn spierballen zien. Sjoemelende belastingmannetjes worden keihard afgestraft voor populaire belastingtrucs. Lees meer.
 • Wat moet je doen bij een aanslag? Ruim de helft van de Nederlanders zegt het niet te weten en denkt niet in staat te zijn om eerste hulp te verlenen. Lees meer.
 • De FBI onderzoekt of er banden zijn geweest tussen Rusland en mensen uit de verkiezingscampagne van president Trump. Dat bevestigde FBI-baas Comey gisteravond. Lees meer.

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

Nieuwe beelden van de Orly-aanvaller.

Nieuwe beelden van de Orly-aanvaller.

 • Demissionair minister Bussemaker heeft geen goed woord over voor de Van Gogh-inbreker die in De Telegraaf bekende zijn verhaal deed. „Brutaliteit kent overduidelijk geen grenzen”. Lees meer.
 • Peking kampt met notoire wc-papierdieven, maar daar hebben ze nu wat op gevonden: de papierautomaat werkt op gezichtsherkenning. Lees meer.
 • Nu het er steeds meer op begint te lijken dat Feyenoord dit jaar de titel grijpt, wordt er goud geld neergeteld voor kaartjes voor de vermoedelijke kampioenswedstrijd tegen Excelsior. Voor ’slechts; 300 euro kun je erbij zijn. Lees meer.
 • Een Australische jongen heeft op een levensgevaarlijke manier indruk proberen te maken op een meisje. De 18-jarige Lee de Pauw beweerde dat hij wel in een rivier vol krokodillen durfde te zwemmen. Lees meer.

Wat kun je vandaag volgen?

 • GroenLinks schuift vanaf vandaag als eerste partij aan om het ’motorblok’ van VVD, CDA en D66 aan een meerderheid in de Tweede Kamer te helpen. Een regeringscoalitie van dit viertal is door de meeste partijen aangeraden, waarbij VVD, CDA en D66 samen als motorblok of rompkabinet gelden. Lees meer.
 • De Kiesraad maakt vandaag de officiële uitslag van de verkiezingen bekend. Dat gebeurt ’s middags tijdens een openbare zitting in de Tweede Kamer. Lees meer.
 • De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam doet vandaag uitspraak in de zaak over de overname van TMG, het moederbedrijf van De Telegraaf. Lees meer.
 • Na veertien jaar komen vandaag twee in 2002 gestolen schilderijen terug naar het Van Gogh Museum. Lees meer.

Wat raden wij verder aan?

 • Bij de krant zit vandaag een speciale bijlage met maar liefst 16 pagina’s over het Formule 1-spektakel dat op punt van losbarsten staat. Een onmisbaar spoorboekje, met vanzelfsprekend alls over Max Verstappen en zijn team Red Bull, maar ook een volledig overzicht van alle coureurs, teams en circuits. Lees meer.
 • Een jaar na de bomaanslagen in de Belgische hoofdstad Brussel worstelt het land nog steeds met de aanpak van terreur. „Het geeft de indruk van een bedreigde stad.” Lees meer.
 • Was er vier jaar geleden bij de formatie nog sprake van een vlot ’kwartetspel’, deze keer lijkt er eerder sprake van schaken, schrijft Wouter de Winther in zijn column. „Voorlopig moet er vooral worden vastgesteld wie er echt niet met elkaar wil of kan samenwerken.” Lees meer.
 • De torenhoge schadevergoeding van 1,5 miljoen euro die museum Naturalist betaalt aan de architect van het museum die de nieuwbouw niet mooi vindt, zorgt voor verbijstering. De megaschikking vloeit voort uit een stokoude wet uit de negentiende eeuw. Zelfs sommige architecten willen daar nu van af. Lees meer.
 • De 90-jarige verpleeghuisbewoner Marga Elings blijkt door een bizar en tragisch ongeval om het leven te zijn gekomen. Ze kreeg een duw van een andere bewoner, juist op het moment dat het personeel in een andere ruimte was. Lees meer.