Nieuws/Binnenland
80698
Binnenland

Scholieren door terreurpolitie opgepakt

ENSCHEDE - Twee leerlingen van het Bonhoeffer College in Enschede zijn tijdens hun studiereisje naar Berlijn door een speciale Duitse antiterreureenheid met groot machtsvertoon van straat geplukt.

Dat gebeurde door met bivakmutsen gemaskerde agenten, compleet met zware wapens. Hoewel snel duidelijk was dat het om Nederlandse scholieren ging en de jongens weer werden vrijgelaten, heeft de schoolleiding gisteren de handen vol gehad aan nazorg voor de hevig geschrokken pubers.

Het incident speelde zich eind vorige week af. Op het moment dat drie scholieren het hotel uitliepen, werden ze door de speciale politie-eenheid overmeesterd. Een van hen zag er zo jong uit dat hij het hotel werd ingestuurd, maar de andere twee jongens werden meegenomen om te worden gescreend.

,,Gelukkig was vrij snel duidelijk dat ook zij onschuldig waren, maar het moge duidelijk zijn dat de schrik er goed in zat”, aldus locatiedirecteur Joyce Ottenhof. ,,Het ging echt zoals in de film. Behalve de drie leerlingen waren ook vier begeleiders hier getuige van. We hebben daarna alle 55 deelnemers voorgelegd of ze eerder terug wilden, maar iedereen wilde de laatste dag nog naar het Olympisch stadion.”

Volgens directrice Ottenhof heeft de school voor de nazorg alles uit de kast gehaald: ,,Samen met Slachtofferhulp en wijkcoaches. Meteen vrijdagavond, maar ook in het weekend en maandag de hele dag. De Duitse politie heeft gelukkig donderdagavond in het hotel tekst en uitleg gegeven: dat dit soort acties juist nodig zijn om Berlijn veilig te houden. Duidelijk is dat na de aanslag vorig jaar alles op scherp staat. Dit was gewoon pure pech. Deze jongens waren op het verkeerde moment op de verkeerde plek.”