Nieuws/Binnenland
807896357
Binnenland

Treinstewards Arriva mogen voortaan ’in beperkte vorm’ geweld gebruiken

Een steward van Arriva tussen Zwolle en Emmen.

Een steward van Arriva tussen Zwolle en Emmen.

Den Haag - Treinstewards van vervoersbedrijf Arriva mogen voortaan in beperkte vorm geweld gebruiken tegen overlastgevers in treinen tussen Zwolle en Emmen. Het gaat bijvoorbeeld om het gebruik van handboeien. Dat schrijven demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie) aan de Tweede Kamer.

Een steward van Arriva tussen Zwolle en Emmen.

Een steward van Arriva tussen Zwolle en Emmen.

„Onlangs is aan het ministerie van Justitie en Veiligheid toestemming gevraagd om een deel van de toezichthoudende medewerkers beperkte geweldsbevoegdheid te geven”, schrijven de bewindslieden. „Dit verzoek is inmiddels door het ministerie van Justitie en Veiligheid toegekend en wordt nu verder uitgewerkt.”

Op het traject veroorzaken asielzoekers - vaak uit zogenoemde veilige landen - al tijden overlast. Ze verblijven in het azc in Ter Apel en misdragen zich regelmatig in het openbaar vervoer. Zo zijn er geregeld meldingen van vandalisme of het bespugen van ov-personeel.

Staatssecretaris

Op verzoek van de Tweede Kamer gaat staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielzaken) op korte termijn met de vervoersbedrijven, burgemeesters en provincies praten over de incidenten die plaatsvinden in het openbaar vervoer rondom Ter Apel, Zwolle en Emmen. In Ter Apel is het aanmeldcentrum gevestigd en een deel van de asielzoekers zorgt al lange tijd voor problemen in de bussen en treinen die tussen deze plaatsen rijden.

De buschauffeurs hebben al vaker geklaagd over de problemen en de afgelopen week nog actie gevoerd samen met de vakbond. Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk trekken de chauffeurs daar het niet meer. Hij meldde in een debat over asielzaken dat eerder woensdag nog een buschauffeur is beroofd en dat er in de avond op het station sprake was van een mishandeling, kennelijk door veiligelanders.

Broekers vond dat „echt vreselijk om te horen” en zegde toe er „meteen op af te gaan.” De politie was woensdagavond niet direct bereikbaar om het nieuws over de beroving en de mishandeling te bevestigen.

Volgens haar wordt er al veel gedaan om de problemen aan te pakken. Zo heeft het ministerie 250.000 euro beschikbaar gesteld om de buslijn naar Emmen beter te beveiligen. Ook zijn boa’s actief bij het instappen van passagiers. De staatssecretaris benadrukte wel dat de verantwoordelijkheid ligt bij de werkgevers om te zorgen voor veiligheid van het personeel en de passagiers. Maar een breder gesprek is volgens haar nodig.