Nieuws/Buitenland
808451
Buitenland

Turkije zet observatieposten op in Idlib

ANKARA - Turkse militairen zetten observatieposten op in de Syrische provincie Idlib. Dat gebeurt volgens de strijdkrachten vanwege de afspraken die met onder meer Rusland en Iran zijn gemaakt over het instellen van zogeheten de-escalatiezones.

Internationale waarnemers, onder meer uit Turkije, moeten in die zones gaan toezien op het naleven van een wapenstilstand. Syrische en Russische toestellen bombarderen niet in het aangewezen gebied, zei een functionaris van het door Turkije gesteunde Vrije Syrische Leger (FSA).

De FSA-functionaris zei ook dat de aanwezigheid van Turkse militairen is bedoeld om te voorkomen dat „de separatistische YPG-milities op illegale wijze meer gebied in handen krijgen.” Turkije ziet die militie, een bondgenoot van de VS, als een verlengstuk van de verboden Koerdische PKK-beweging.

Turkse militairen staken volgens een getuige met tientallen voertuigen de grens over, nadat eerder al verkenners waren gearriveerd. Ze kregen volgens staatspersbureau Anadolu een warm welkom. Syriërs scandeerden naar verluidt slogans als „we houden allemaal van Erdogan.”