Nieuws/Binnenland
808771923
Binnenland

Parket bevestigt: gevonden lichaam is van Jürgen Conings

Maaseik - Het lichaam dat zondag in het Dilserbos werd gevonden is wel degelijk van de voortvluchtige militair Jürgen Conings. Dat heeft het Belgische federale parket maandag bevestigd.

Volgens het forensisch onderzoek zou de man al één tot vier weken geleden overleden zijn en heeft hij zichzelf van het leven beroofd met een vuurwapen.

„Wat er zich heeft voorgedaan, is allereerst een menselijke tragedie. Zowel voor de familie als voor de overledene zelf. We hadden hem allemaal liever levend teruggevonden.” Zo luidt het begin van het persbericht van het federaal parket. Het parket bevestigt dat het lichaam zondagochtend door twee verschillende mountainbikers, een jager en de burgemeester van Maaseik, opgemerkt werd door een sterke lijkgeur.

De jager is het bos ingegaan, tot ongeveer 300 tot 400 meter afstand van het pad, en heeft daar het levenloze lichaam van de militair aangetroffen. De burgemeester verwittigde de hulpdiensten.

Moeilijk begaanbaar stuk bos

Het lichaam bevond zich in een bijzonder dichtbegroeid en moeilijk bereikbaar deel van het bos. Het had verschillende geladen vuurwapens, grote hoeveelheden munitie, een mes, een machete en een bijl bij zich. „Toen op woensdag 9 juni een rugzak werd aangetroffen die mogelijk toebehoorde aan de gezochte man, zijn er intensieve zoekacties gehouden in een straal van één kilometer rond de rugzak.”

De plek waar het lichaam van Conings werd aangetroffen.

De plek waar het lichaam van Conings werd aangetroffen.

„Het lichaam bevond zich 150 meter buiten deze perimeter, onder aan een boom en op een helling, waarop het zicht werd versperd door varens. Het is aannemelijk dat zonder de geur van ontbinding, het bijna onmogelijk zou zijn geweest om de gezochte persoon terug te vinden”, klinkt het.

Verder onderzoek

Het forensisch onderzoek van de onderzoeksrechter heeft zondag bevestigd dat hij zich van het leven heeft beroofd met een vuurwapen. Het gebruikte pistool werd op het lichaam teruggevonden. Het tijdstip van overlijden wordt geschat op één tot vier weken geleden. Verder onderzoek moet meer duidelijkheid scheppen.

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113