Nieuws/Buitenland
808783511
Buitenland

’Voorbereiding van daad van ernstig staatsgevaarlijk geweld’

Deense en Duitse politie pakken Syrische terreurverdachten op

NAUMBURG/KOPENHAGEN - De Duitse en Deense politie hebben drie Syrische broers opgepakt die een terroristische aanval zouden hebben voorbereid. Twee van hen werden in Denemarken aangehouden en de derde in Duitsland, meldt justitie in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. De Deense veiligheidsdienst maakte bekend dat in totaal veertien mensen zijn gearresteerd, zonder details te geven.

De mannen van 33, 36 en 40 jaar worden verdacht van het voorbereiden van „een daad van ernstig staatsgevaarlijk geweld”, aldus de Duitse aanklager. Het trio zou via internet in Polen chemicaliën hebben besteld die gebruikt kunnen worden bij het maken van een bom.

Bij een huiszoeking in Dessau werd 10 kilo zwart poeder gevonden. Bij doorzoekingen in Denemarken werd ook bewijsmateriaal gevonden, waaronder de chemicaliën zwavel en aluminiumpoeder. Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel werd daar een vlag van terreurbeweging Islamitische Staat en IS-propaganda aangetroffen.

Waar de vermeende aanslag had moeten plaatsvinden is onduidelijk. De broers kunnen tot tien jaar celstraf krijgen.

De ouders van de broers zouden in Denemarken wonen. De Deense autoriteiten maakten bekend dat zeven verdachten al door de rechter zijn vastgezet voor het plannen van een of meerdere terroristische aanvallen of pogingen daartoe. Het ging om het verzamelen van bomingrediënten. De overige verdachten zijn ook betrokken bij de zaak.

Deense veiligheidsdienst zei in een verklaring dat de terreurdreiging tegen Denemarken nog altijd ernstig is.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo