Nieuws/Buitenland
809030
Buitenland

Mogherini: Trump kan Iran-deal niet stoppen

Federica Mogherini

Federica Mogherini

BRUSSEL - Beëindiging van het akkoord over het Iraanse kernprogramma ligt niet in de macht van president Trump. „De president van Amerika heeft veel macht, maar hierover niet. De Iran-deal is niet van één land. Het is een multilaterale overeenkomst die na twaalf jaar intensief onderhandelen tot stand kwam en unaniem in een VN-resolutie is onderschreven.”

Federica Mogherini

Federica Mogherini

EU-buitenlandchef Federica Mogherini zei dit in Brussel in een reactie op het nieuws dat Donald Trump het Iran-akkoord uit 2015 niet zal certificeren en mogelijk op korte termijn wil beëindigen. Ze zei ook dat de overeenkomst „van 104 zeer technische pagina’s” niet heronderhandeld kan worden. Mogherini was een van de drijvende krachten achter het akkoord van 2015 tussen Iran en zes wereldmachten waaronder de Verenigde Staten.

„Ik verwacht dat de overeenkomst gewoon door alle partijen wordt geëerbiedigd, zoals de afgelopen twee jaar het geval was”, zei de zichtbaar geïrriteerde Italiaanse.

’Geen enkele overtreding’

In tegenstelling tot Trump stelt de EU-topvrouw dat de Iraniërs zich wel aan de afspraken houden. „Het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA heeft acht keer controles naar de implementatie van het verdrag uitgevoerd en geen enkele overtreding gevonden”, zei ze. Volgens Trump heeft het IAEA eerder dit jaar in een vertrouwelijk rapport gemeld dat het land twee keer meer zogeheten zwaar water (dideuteriumoxide) op voorraad had dan is afgesproken. Die stof kan worden gebruikt bij de productie van plutonium.

Volgens Mogherini kan de wereld het „zich niet veroorloven de zwaar gecontroleerde nucleaire deal te ontmantelen, vooral nu niet”.