Nieuws/Buitenland
809098592
Buitenland

Jongen (13) moet 10 jaar cel in voor beledigen ’Allah’

Demonstranten voor het hooggerechtshof in Lagos, Nigeria. Archieffoto.

Demonstranten voor het hooggerechtshof in Lagos, Nigeria. Archieffoto.

LAGOS - 10 jaar celstraf, voorlopig geen familiebezoek en zware fysieke arbeid. Dat staat een 13-jarige jongen in Nigeria te wachten nadat hij tijdens een ruzie met een vriendje ’Allah’ zou hebben beledigd.

Demonstranten voor het hooggerechtshof in Lagos, Nigeria. Archieffoto.

Demonstranten voor het hooggerechtshof in Lagos, Nigeria. Archieffoto.

Tienerjongen Omar Farouq is met dat oordeel bizar genoeg beter af dan een 22-jarige zanger die zich godslasterlijk in zijn liedjes zou hebben uitgelaten. Een islamitische shariarechtbank in Nigeria veroordeelde de muzikant tot de galg. Daarop ontstond internationaal veel verontwaardiging. Nu ook een 13-jarige jongen is veroordeeld, voeren mensenrechtenorganisaties volop actie om hem vrij te krijgen.

Een advocaat, die zanger Yahaya Aminu vertegenwoordigt, hoorde over de vergelijkbare zaak en besloot ook de 13-jarige tiener bij te staan. „We ontdekten dat niemand het over Omar had, dus moesten we snel handelen om voor hem in beroep te gaan”, zegt hij tegen CNN. Volgens hem wordt godslastering niet erkend door de Nigeriaanse wet, maar hebben shariarechtbanken in islamitische delen van het West-Afrikaanse land vrij spel. „Dit is in strijd met de grondwet van Nigeria.” Er bestaat een kans dat een seculiere rechtbank of het hooggerechtshof in Nigeria de straf terugdraaien. Van de bijna 200 miljoen Nigerianen is ongeveer de helft christen en de andere helft moslim. Het land scoort al jaren hoog op lijstjes van het vervolgen van andersdenkenden.

Familie gevlucht

De moeder van Omar is naar een andere plaats gevlucht. Een groep woedende moslimmannen zou het op haar huis hebben voorzien. „Iedereen is bang hier om te praten en leeft in angst voor represailles”, aldus de advocaat.

„De veroordeling van dit kind tot tien jaar gevangenisstraf is verkeerd”, meldt een zegsman van kinderrechtenorganisatie Unicef tegen de NOS. „Het ontkent alle fundamentele onderliggende principes van kinderrechten die Nigeria heeft ondertekend.”