Nieuws/Binnenland
809354813
Binnenland

Aantal coronagevallen daalt licht, Britse mutatie gaat minder snel rond

Een spandoek bij een ziekenhuis om het zorgpersoneel te steunen.

Een spandoek bij een ziekenhuis om het zorgpersoneel te steunen.

Het aantal nieuwe coronagevallen is weer licht gedaald, al kan er door gesloten teststraten vanwege de sneeuw een vertekend beeld ontstaan. De Britse variant gaat wel minder snel rond dan aanvankelijk werd aangenomen, meldt het RIVM. Er zijn tussen maandag- en dinsdagochtend 1779 meldingen binnengekomen over positieve coronatesten. Het aantal coronapatiënten is iets gedaald.

Een spandoek bij een ziekenhuis om het zorgpersoneel te steunen.

Een spandoek bij een ziekenhuis om het zorgpersoneel te steunen.

In totaal zijn nu 2010 patiënten met Covid-19 opgenomen, 24 minder dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van deze mensen liggen er 550 op de intensive care, een toename van 8 patiënten. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1460 coronapatiënten, 32 minder dan een dag eerder.

Het is nog de vraag of de daling van opgenomen Covid-patiënten nog lang doorzet. Maandag kwamen er per saldo 54 patiënten met Covid-19 bij. Het LCPS waarschuwt al weken dat de extra besmettelijke Britse coronavariant bezig is aan een opmars en daardoor zou het aantal coronagevallen snel weer kunnen gaan toenemen. „Het gemiddeld aantal opnames is in de afgelopen week gedaald. Ook de bezetting volgt een overwegend dalende trend. Of dit doorzet is onzeker, door de Britse coronavariant”, aldus het centrum.

Het aantal nieuwe coronagevallen blijft voorlopig dalen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in de afgelopen week 24.668 meldingen van positieve tests, 14 procent minder dan de week ervoor. Het instituut laat in het midden in hoeverre dat komt door de sluiting van teststraten vanwege het winterweer. De GGD’en moesten zondag ongeveer 20.000 afspraken afzeggen.

Naar verhouding gaat het steeds vaker om de Britse variant, maar die versie van het virus verspreidt zich wel minder snel dan voorheen. Het zogeheten reproductiegetal van de Britse variant is gedaald van 1,28 naar 1,13. Dat betekent dat honderd mensen met de Britse variant gemiddeld 113 anderen aansteken.

’Coronabeleid werkt’

Het reproductiegetal van de oude varianten zakte van 0,86 naar 0,80. „De extra maatregelen van de afgelopen maanden hebben hun vruchten afgeworpen”, concludeert het RIVM. Toch werd eerder al duidelijk dat van de omstreden avondklok bijvoorbeeld weinig bekend is over de daadwerkelijke effecten ervan. Rutte zei ook dat dat de eerste maatregel is die weer van tafel zou gaan, maar maandag werd duidelijk dat die juist wordt verlengd tot begin maart.

Door de sluiting van de teststraten op zondag, en deels ook op maandag en dinsdag, konden minder mensen zich laten testen op corona. De locaties hebben in de afgelopen week iets meer dan 195.000 mensen getest, van wie 10,7 procent het virus onder de leden bleek te hebben. De week ervoor waren ruim 208.000 tests afgenomen en testte 11,4 procent daarvan positief.

Het RIVM noteerde maandag 2273 nieuwe gevallen. Dat aantal kwam dus uitsluitend uit resultaten van coronatesten die voor zondag waren afgenomen. Laboratoria waren zondag wel gewoon open om de afgenomen monsters te analyseren.

Niet in elke regio daalde het aantal nieuwe gevallen. In Friesland en in Gooi en Vechtstreek steeg het aantal positieve tests en in Brabant-Noord, Noord-Holland Noord, Utrecht en Drenthe bleven de aantallen min of meer gelijk. Het aantal positieve tests daalde wel in alle leeftijdsgroepen.

Leeftijd en geslacht van Nederlandse slachtoffers van het coronavirus.

Leeftijd en geslacht van Nederlandse slachtoffers van het coronavirus.

Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen daalde. In de afgelopen week werden 408 sterfgevallen gemeld, tegen 448 de week ervoor. Ziekenhuizen namen 1096 coronapatiënten op, van wie 172 op de intensive care. Een week eerder ging het om 1278 opnames, van wie 257 op de intensive care.

Bij het RIVM zijn 85 meldingen van aan corona gerelateerde sterfgevallen binnengekomen. Van alle gemeenten noteerde Amsterdam de meeste positieve testresultaten: 99. In Rotterdam waren het er 52, in Eindhoven 47, in Tilburg 46 en in Den Haag 36.

In Nederland zijn in totaal zo’n 14.500 coronagerelateerde doden. Verreweg de meesten van hen waren 75 jaar of ouder.