Nieuws/Binnenland
809412711
Binnenland

OM vervolgt agente voor incident met waterkanon rellen Eindhoven: ’Niet proportioneel’

Ter illustratie, de rellen in Eindhoven op 24 januari

Ter illustratie, de rellen in Eindhoven op 24 januari

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie vervolgt een politieagente voor het verwonden van een vrouw tijdens de zogeheten coronarellen op 24 januari vorig jaar in Eindhoven. De agente spoot met een waterkanon een vrouw omver, die daardoor flink letsel opliep. Volgens het OM is het optreden van de agente „niet proportioneel” geweest. Justitie beschuldigt de agente van mishandeling.

Ter illustratie, de rellen in Eindhoven op 24 januari

Ter illustratie, de rellen in Eindhoven op 24 januari

Bij de rellen in Eindhoven ging het er op de bewuste dag gewelddadig aan toe, onder meer op het 18 Septemberplein en bij het station Eindhoven Centraal. Relschoppers zochten de confrontatie met de politie, richtten vernielingen aan en plunderden winkels.

De betrokken vrouw was volgens het OM „zonder aanwijsbare reden” op het 18 Septemberplein, samen met haar vriend. Vanaf het dak van een fietsenstalling filmde ze het politieoptreden. Toen de waterwerper het plein op kwam, klom ze van het dak af. Daarna werden haar vriend en zij geraakt door een waterstraal. De vriend gooide daarop een kettingslot in de richting van de waterwerper, aldus het OM. Daarna spoot de de waterwerper de vrouw vanaf korte afstand omver. Ze klapte daarbij met haar hoofd tegen de wand van de stalling. Beelden van het incident gingen viraal op social media. De vrouw deed aangifte van poging tot doodslag.

Uit het daaropvolgende onderzoek door de Rijksrecherche is volgens het OM gebleken dat het optreden van de politie niet strookt met de geldende instructie. Een waterwerper is bedoeld om bij rellen samenscholende mensenmassa’s te verstoren, niet om op individuen te richten. De betrokken agente wilde de man tegenhouden, maar daarvoor had een andere, minder ingrijpende manier gekozen kunnen worden, oordeelt het OM.

Politiebond ACP is ’geïrriteerd’ over het besluit van het OM, meldt Omroep Brabant. Volgens voorzitter Wim Groeneweg wordt zo het beeld versterkt dat de politie geweld gebruikt zonder aanleiding. „Er gaat geen agent van huis met het idee iemand te verwonden.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop