Nieuws/Binnenland
809603053
Binnenland

Coronacrisis: maandag 28 september

LIVE | Fauci uit kritiek op Van Dissel: ’Dragen mondkapjes is belangrijk’

AMSTERDAM - Het aantal besmettingen met het coronavirus loopt in Nederland hard op; we zitten in de tweede golf. Tegelijk valt het dodental nog mee vergeleken met de eerste golf. Elders in de wereld is Israël weer in volledige lockdown gegaan en kleuren steeds meer plekken voor vakantiegangers ’oranje’. Er zijn wereldwijd meer dan een miljoen coronadoden, van wie bijna 210.000 in de VS. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

De opvattingen van RIVM-directeur Jaap van Dissel over mondkapjes worden niet gedeeld door de prominente Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci. Van Dissel gelooft niet dat mondkapjes een effectief middel zijn tegen verspreiding van het virus, maar Fauci, directeur van het Amerikaanse Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten, denkt daar anders over.

Nieuwsuur vroeg Fauci maandag wat zijn advies zou zijn aan Van Dissel. „Ik zou hem vragen de snelgroeiende hoeveelheid data te bestuderen over het belang en de effectiviteit van mondkapjes”, aldus de gezondheidsadviseur van de regering-Trump. Het gaat volgens hem de verkeerde kant op met de coronacijfers in Nederland.

Volgens Fauci is het dragen van mondmaskers „belangrijk”, naast het mijden van drukke plaatsen, afstand houden en zo vaak mogelijk handen wassen. Er is „enig bewijs dat het virus via de lucht kan worden overgedragen”, aldus de immunoloog. Een „krachtige aanmoediging” van de autoriteiten om overal een mondmasker te dragen is daarom volgens hem op zijn plaats.

Het interview komt op de dag dat het kabinet voor het eerst adviseert om in winkels in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag mondkapjes te dragen. Premier Rutte tekende daarbij wel aan dat „mondkapjes ons niet gaan redden.”

Van Dissel heeft herhaaldelijk gezegd dat het RIVM op basis van wetenschappelijke gegevens geen bewijs ziet om het dragen van niet-medische mondkapjes verplicht te stellen.

Fauci sprak zijn zorgen uit over de VS, waar al meer dan 200.000 mensen zijn overleden als gevolg van het virus. Hij verwacht een toename van de besmettingen nu het kouder wordt en mensen mensen vaker binnen zijn.

De immunoloog sprak de verwachting uit dat er eind dit jaar een vaccin is. Dat zou in het eerste kwartaal van 2021 aan zorgpersoneel en ouderen kunnen worden toegediend. Het gaat volgens hem tot het tweede of derde kwartaal duren tot de hele Amerikaanse bevolking kan zijn gevaccineerd.

Meer nieuws

Binnenland:

Buitenland:

Financieel-economisch:

Sport:

Entertainment:

Bekijk hier het coronanieuws van zondag 27 september.