Nieuws/Buitenland
809775014
Buitenland

Justitieminister VS verdedigt huiszoeking bij ex-president Trump

De Amerikaanse minister van Justitie, Merrick Garland.

De Amerikaanse minister van Justitie, Merrick Garland.

WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Justitie, Merrick Garland, heeft het optreden van de federale recherche FBI in de voornaamste woning van ex-president Donald Trump in Florida verdedigd. Hij benadrukte dat hij zelf op de hoogte was gesteld en vooraf had ingestemd met de huiszoeking. De huiszoeking door tientallen agenten van de FBI heeft tot grote opschudding geleid. Er is volgens plaatselijke media onder meer ingebroken in een kluis van de familie en in klerenkasten van Trumps vrouw. De inval werd volgens Garland gedaan in het kader van onderzoek naar de vraag of Trump documenten uit het Witte Huis heeft meegenomen, die hij niet mocht meenemen.

De Amerikaanse minister van Justitie, Merrick Garland.

De Amerikaanse minister van Justitie, Merrick Garland.

Garland sprak zijn afschuw uit over de „niet onderbouwde” golf van kritiek op de federale recherche na de inval maandag in Trumps woning Mar-a-Lago in Palm Beach. Hij zei op dit moment nog verder niks te kunnen mededelen over de aard van het onderzoek en de huiszoeking. Hij heeft magistraten gevraagd om alle documenten die er aan ten grondslag liggen, te overhandigen.

Advocaten en aanhangers van Trump noemen de inval buiten proporties in vergelijking met andere zaken waarbij functionarissen in het Witte Huis officiële stukken wederrechtelijk meenamen of mailtjes wisten. Trump was niet thuis en raadslieden mochten niet naar het huis komen.

De huiszoeking was volgens Amerikaanse media bovendien twee maanden nadat Trumps advocaten na een dagvaarding meewerkten met rechercheurs. Die zijn toen naar het landhuis Mar-a-Lago gekomen, kregen een bergruimte te zien van Trumps ’souvenirs’ uit het Witte Huis en kregen ook stukken overhandigd die ze wilden hebben. Trump suggereerde dat de inval maandag enkel bedoeld was om valse bewijsstukken in zijn woning te plaatsen in een poging de Republikeinen te beschadigen in de aanloop naar de komende verkiezingen.

Verkiezingen voor het Congres zijn over minder dan drie maanden en Trump overweegt mee te doen aan de presidentsverkiezingen van 2024. Hij zegt dat het de zoveelste actie van de partijdige federale justitie is om hem politiek uit te schakelen. Er lopen meer dan tien zaken tegen hem.