Nieuws/Binnenland
809903363
Binnenland

Maximaal 5,7 graden in De Bilt

Het gaat flink sneeuwen vannacht ’en het blijft liggen’

Een enorme hagelbui maakte Rotterdam ook al wit.

Een enorme hagelbui maakte Rotterdam ook al wit.

De Bilt - Vandaag was het de koudste aprildag in ruim acht jaar tijd. Het werd in De Bilt maximaal 5,7 graden dinsdag. Terwijl het overdag al sneeuwde en ’een dun laagje sneeuw’ te zien was, kan ’s nachts „in een deel van het land een paar centimeter sneeuw vallen”, aldus Weerplaza.

Een enorme hagelbui maakte Rotterdam ook al wit.

Een enorme hagelbui maakte Rotterdam ook al wit.

Vannacht kan het op grote schaal tijdelijk wit worden. „Een actieve buienstoring zal rond middernacht het Waddengebied aandoen en morgenochtend vroeg via Brabant en Limburg ons land weer verlaten”, aldus Weerplaza.

Langs de westkust valt dinsdagnacht voornamelijk regen, landinwaarts valt de neerslag vrijwel alleen als sneeuw. Voor middernacht vriest het in bijvoorbeeld Overijssel, Gelderland, Brabant en Limburg. In de kustgebieden is het iets minder koud.

Koude lucht

Er is sprake van koude lucht, wat maandagavond ook al zo was, schrijft Weerplaza. „Aan de westkant van zo'n weersysteem trekt de noordwestenwind vaak flink aan en dat was gisteravond ook zo. Door menging met wat minder koude lucht, werd de onderste laag van de atmosfeer in het westen van het land net iets te warm en ging de sneeuw in regen over. In het binnenland was het kouder en viel op diverse plaatsen sneeuw. Ook komende nacht gaan we deze ontwikkeling zien.”

Ook morgen is nog kans op winterse buien. Het wordt dan zo’n twee graden minder koud dan vandaag. Vanaf donderdag is het zeer koude weer voorbij, maar met temperaturen van zo’n 8-12 graden blijft het fris voor de tijd van het jaar. Normaal is het begin april 11-14 graden. Er is een mix van wolken, zon en een enkele bui.

Koud, maar niet heel koud

De laatste keer dat de maximumtemperatuur in april nog lager uitviel dan dinsdag, was op 4 april 2013. Toen werd het slechts 4,7 graden.

Dergelijke aprilkou was dus een behoorlijke tijd geleden, maar van recordkou of uitzonderlijk lage temperaturen was vandaag geen sprake. Het datum-kouderecord voor de maximumtemperatuur in De Bilt blijft staan op 4,9 graden en dateert uit 1911. Koude aprildagen zoals vandaag horen bij het Nederlandse klimaat, meldt Weeronline.

Een flinke hagelbui in april.

Een flinke hagelbui in april.

Dat het nog veel kouder kan, blijkt uit de maandrecords. Op 5 april 1911 bleef het kwik in De Bilt steken op 1,7 graden. Dit is de koudste aprildag ooit gemeten in De Bilt. In Maastricht (-0,5 graden) en Den Helder (-0,4 graden) was zelfs sprake van een ijsdag met maxima onder het vriespunt.

Gemiddeld zien we eens in de drie jaar sneeuw in april en het is gebruikelijk dat het zo’n vier dagen per maand tot vorst in de nachten komt in De Bilt.