Nieuws/Buitenland
81012
Buitenland

EU houdt Brexit-top op 29 april

BRUSSEL - De regeringsleiders van de Europese Unie komen op 29 april bijeen in Brussel om een besluit te nemen over de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk. Zij stellen dan de richtlijnen vast waar de Europese Commissie zich bij de gesprekken met de Britten over de boedelscheiding aan moet houden.

Dat maakte Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, dinsdag bekend. De top volgt precies een maand nadat de Britse premier Theresa May het Britse besluit om de EU te verlaten officieel aanmeldt. Zij kondigde maandag aan het betreffende artikel 50 van het Verdrag van Lissabon volgende week woensdag te activeren.

Tusk zal dan binnen 48 uur de conceptrichtlijnen naar de hoofdsteden sturen. Zekerheid en helderheid voor burgers, bedrijven en lidstaten zijn de belangrijkste uitgangspunten, zei de raadsvoorzitter. We moeten er alles aan doen om de Brexit zo pijnloos mogelijk te maken voor de EU, voegde hij eraan toe.

Als de leiders het onderhandelingsmandaat hebben vastgesteld, kan Michel Barnier, de Franse hoofdonderhandelaar namens de EU, snel om de tafel met zijn Britse tegenhanger David Davis. Mogelijk gebeurt dat nog in mei, elf maanden nadat de Britten er in een referendum voor kozen de unie te verlaten.

Volgens het Europees verdrag is het Britse vertrek precies twee jaar na het inroepen van artikel 50 een feit, hoewel uitstel in theorie mogelijk is. Grofweg is het schema om eind dit jaar een basisakkoord te bereiken over de scheidingsvoorwaarden. Dat moet vervolgens nog worden uitgewerkt. Londen en sommige lidstaten willen in de tussentijd afspraken maken over de toekomstige relaties, maar of daar voldoende tijd voor is moet nog blijken.

Zowel de lidstaten als het Britse en Europese parlement moeten de afspraken voor eind maart 2019 hebben goedgekeurd.