Nieuws/Buitenland
810201141
Buitenland

Politie Texas erkent fout tijdens schietpartij Uvalde: ’Verkeerde keuze niet direct in te grijpen’

Steven McCraw tijdens zijn toespraak vrijdag

Steven McCraw tijdens zijn toespraak vrijdag

UVALDE - De politie in Texas heeft een „verkeerde keuze” gemaakt door niet direct in te grijpen tijdens de schietpartij op de basisschool in Uvalde, die negentien kinderen en twee leraren het leven kostte. De belangrijkste veiligheidsfunctionaris van de staat, Steven McCraw, zei dat vrijdag. „Het was de verkeerde beslissing. Punt uit”, aldus McCraw.

Steven McCraw tijdens zijn toespraak vrijdag

Steven McCraw tijdens zijn toespraak vrijdag

De lokale politie wachtte onder meer op een speciaal politieteam om het klaslokaal in te gaan en de schutter uit te schakelen. Volgens McCraw had dat anders gemoeten. Het duurde daardoor lang voordat er daadwerkelijk werd ingegrepen. McCraw zei dat de bevelvoerder ter plaatse dacht dat geen van de leerlingen in het lokaal nog in leven was.

McCraw gaf vrijdag ook een tijdschema vrij van de gebeurtenissen. De 18-jarige schutter Salvador Ramos liep om 11.33 uur lokale tijd de school binnen. De eerste agenten arriveerden binnen twee minuten en niet lang daarna waren negentien agenten in de school aanwezig. Maar niemand drong het lokaal binnen waar Ramos een bloedbad aanrichtte. Uiteindelijk schakelde het speciale politieteam pas om 12.51 uur de schutter uit.

Tijdens de schietpartij werd door leerlingen vanuit de school meerdere keren het alarmnummer gebeld.