Nieuws/Buitenland
810202
Buitenland

’Ze vermoordden mijn dochtertje en verkrachtten mijn vrouw’

Ontvoerde Canadees vertelt over verschrikkingen

TORONTO - Joshua Boyle, die in 2012 samen met zijn vrouw werd ontvoerd tijdens het backpacken in Afghanistan, heeft een boekje open gedaan over de verschrikkingen die zij hebben moeten doorstaan. Boyle, zijn vrouw Caitlan Coleman en hun drie kinderen werden onlangs door het Pakistaanse leger bevrijd uit de handen van terroristen. Ze zijn inmiddels veilig in Canada aangekomen.

Het echtpaar verdween vijf jaar geleden tijdens het backpacken in Afghanistan. Ze vielen vermoedelijk in handen van het zogeheten Haqqani-netwerk, dat banden heeft met de Taliban. Coleman was op dat moment zwanger. De kinderen werden allemaal in gevangenschap geboren.

Boyle vertelde de pers vlak na aankomst in Canada dat de kidnappers een dochtertje hebben vermoord en zijn vrouw verkracht. „Het kwaad van de Haqqani om een pelgrim (zoals hij zichzelf beschrijft, red.) en zijn hoogzwangere vrouw te ontvoeren, werd later overschaduwd door het feit dat ze mijn dochtertje hebben gedood.”

De dood van zijn dochter zou het gevolg zijn geweest van herhaaldelijk afwijzen van een aanbod van de Haqqani. Wat dat aanbod was, vertelde Boyle niet.

Over de bevrijding zei Boyle: „God heeft mij en mijn familie ongeëvenaarde veerkracht en vastberadenheid gegeven om te kunnen overleven en nog plezier of comfort te kunnen ervaren, terwijl er nog altijd opzettelijk en georganiseerd onrecht in de wereld is.”

Veilig onderkomen

De Canadese autoriteiten hebben gezegd zich over het gezin te zullen ontfermen. „Het is natuurlijk van het grootste belang voor mijn gezin dat we een veilig onderkomen kunnen vinden waar onze kinderen die het hebben overleefd zich thuis voelen. Hopelijk kunnen ze de jaren waarin ze geen kind konden zijn, nu inhalen”, sprak een zichtbaar uitgeputte Boyle op het vliegveld van Toronto.