Nieuws/Binnenland
810261691
Binnenland

Onderzoek: helft zwangeren werkt onder onveilige omstandigheden

AMSTERDAM - De helft van alle Nederlandse zwangere vrouwen werkt onder onveilige omstandigheden. Daardoor lopen zij risico op complicaties zoals een miskraam, vroeggeboorte en hoge bloeddruk, concludeert Amsterdam UMC na onderzoek.

Het gaat om vrouwen die fysiek zwaar werk doen, te maken hebben met stress en lange en onregelmatige werktijden hebben. Ook vrouwen die in een lawaaiige omgeving werken en in contact komen met infectieziekten of chemische stoffen lopen risico.

De afdeling Verloskunde van het academisch ziekenhuis onderzocht een representatieve groep van 269 gezonde zwangere vrouwen. Op verschillende momenten tijdens de zwangerschap zijn gegevens verzameld over hun werkomstandigheden.

„Dit zijn geen individuele gevallen. Het is een serieus maatschappelijk probleem waar op korte termijn verandering in moet komen”, stelt bedrijfsarts en hoofdonderzoeker Monique van Beukering. Zij wijst erop dat er richtlijnen en wetten zijn opgesteld rondom zwangerschap en werk, maar dat deze lang niet altijd worden nageleefd.