Nieuws/Binnenland
81073
Binnenland

Turken bellen massaal verkeerde Rotterdam

ROTTERDAM - De politie van het kleine Amerikaanse stadje Rotterdam keek vorige week vreemd op toen er opeens tientallen vreemde telefoontjes binnenkwamen. Telefonisten van de meldkamer kregen woedende Turken aan de lijn die onder meer nationalistische liederen door de telefoon afspeelden.

Daarmee raakte het 29.000 zielen tellende stadje, op 5700 kilometer van het Nederlandse Rotterdam, ongewild betrokken bij de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. „Ze verwarden ons met Rotterdam in Nederland. Er kwam die zaterdag een grote hoeveelheid telefoontjes binnen”, zegt woordvoerder Joe McQueen tegen de lokale krant The Daily Gazette.

Waarschijnlijk zochten Turken die hun ongenoegen met de Rotterdamse politie wilden delen op internet naar een telefoonnummer. Zo kwamen ze uit bij het ’dispatch center’ van Schenectady County in de staat New York. Iemand plaatste een video van een telefoontje naar het verkeerde nummer, waarna nog meer mensen de telefoon pakten.

Het telefoonbombardement heeft verder geen gevaar opgeleverd, omdat de belletjes binnenkwamen op een nummer dat niet voor noodgevallen bedoeld was, zegt de woordvoerder. Toch zoekt de politie uit of zoiets in de toekomst kan worden voorkomen.