Nieuws/Binnenland
810788
Binnenland

Heroïnehandel sterk in opkomst

DEN HAAG/ROTTERDAM - Nederland wordt in toenemende mate een heroïne producerend land, nu controles in het buitenland steeds strenger worden. Het Openbaar Ministerie in Den Haag spreekt van een trend met als meeste recente vangst het oprollen van een grootschalig heroïnenetwerk in de Haagse regio, waarbij negen verdachten uit een Turkse familie werden opgepakt.

Bij het ontmantelen van het drugslab, trof de politie grote hoeveelheden zogeheten azijnzuuranhydride aan. De hulpstof die door criminelen wordt gebruikt om morfine om te zetten in heroïne, was tot voor kort legaal te bestellen in landen als Afghanistan, Bulgarije en Turkije. ,,Door de strengere controles zien we dat ze het hier proberen te maken. Dan hoef je het ook niet meer te smokkelen”, aldus een woordvoerster zaterdag tegenover De Telegraaf.

Ook wordt Nederland steeds vaker gebruikt als doorvoerland van heroïne. Eerder dit jaar werden nog zes mensen aangehouden voor hun betrokkenheid bij een internationaal transport van ruim 1100 kilo heroïne. De drugs zaten verstopt in twee bakmachines en kwamen uit Iran. Een gezamenlijk onderzoek van de Landelijke Recherche en de douane en politie van Antwerpen leidde tot de vondst. Twee Amsterdammers en een man uit Sittard werden opgepakt in het Limburgse Heijen. De overige drie werden in Rotterdam aangehouden.

Het overgrote deel van de naar Nederland gesmokkelde heroïne blijkt overigens niet bestemd te zijn voor Nederlandse gebruikers, maar voor verslaafden in andere Europese landen, zo blijkt uit het recent verschenen rapport Nationale Dreigingsbeeld 2017. ,,Hier gevestigde criminele samenwerkingsverbanden organiseren omvangrijke heroïnetransporten vanuit het buitenland naar Nederland. Vervolgens vindt afzet in kleinere partijen plaats naar de rest van Europa”, aldus het rapport.

Niet zelden zijn het Turken en Turkse Nederlanders, die volgens deskundigen ‘een groot deel van de groothandel in heroïne beheersen’. ,,Daar komt bij dat ze de laatste jaren veelzijdiger zijn geworden. Ze ruilen de heroïne die via de Balkanroute vanuit Turkije naar Nederland komt, tegen ecxtacy en cocaïne, die bestemd zijn voor de opkomende gebruikersmarkten in Turkije”, schrijven deskundigen.

Of de recent aangehouden Turkse familie, die in de Haagse regio een waar bedrijf runde, reeds heroïne op de markt had gebracht, zal nader onderzoek moeten uitwezen. De bende ging zeer professioneel te werk en gebruikte tuinderskassen met komkommers en tomaten en een garagebedrijf als dekmantel voor het heroïnelab. Met de aangetroffen hoeveelheden azijnzuuranhydride kon circa 1500 kilo heroïne worden geproduceerd.