Nieuws/Binnenland
811276524
Binnenland

Koning Willem-Alexander koopt jacht van 2 miljoen

Archieffoto van de Wajer 55.

Archieffoto van de Wajer 55.

Amsterdam - Koning Willem-Alexander heeft een nieuwe, razendsnelle motorboot gekocht: een Wajer 55. Het gestroomlijnde schip van ongeveer €2 miljoen is 16 meter lang en heeft een keukentje, vier slaapplaatsen en allerlei technische snufjes, vervangt waarschijnlijk de vijf meter kortere Wajer 38 die hij er eerder aan de zijn steiger had liggen. De superboot heeft vier zonnebedden op het dek, precies genoeg voor de koningin en de prinsesjes, als de koning aan het roer over de Griekse wateren suist. Kringen rond het hof bevestigen de aanschaf.

Archieffoto van de Wajer 55.

Archieffoto van de Wajer 55.

De Friese botenbouwers Dorus Wajer en zijn zoon Dries prijzen het schip aan als ’het kleinste superjacht ter wereld’. Het luxe vaartuig is de afgelopen tijd getest bij Muiden, waar de koning met zijn nieuwe drijvende speeltje werd gesignaleerd door mensen op de kade.

Familie Wajer

De Wajers slijten hun boten aan de rijken der aarde van Mallorca tot Ibiza en van Miami tot Saint-Tropez. „In Porto Cervo, Noord-Sardinië, liggen honderd grote jachten en naast ongeveer tien procent daarvan ligt een Wajer, want voor veertig procent van onze kopers is de 55, met vier slaapplaatsen, een bijboot”, zei Wajer jr. eerder in een interview met De Telegraaf. „Hun immense jachten zijn te groot om in de havens te kunnen komen.”