Nieuws/Buitenland
814692879
Buitenland

Hoogste straf tot nu toe voor bestorming Capitool

Stewart Rhodes kreeg de hoogste straf.

Stewart Rhodes kreeg de hoogste straf.

WASHINGTON - Een extreemrechtse Amerikaan heeft de tot nu toe hoogste straf gekregen van alle relschoppers die zijn veroordeeld voor de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw Capitool begin januari 2021. Stewart Rhodes, die de uiterst nationalistische Oath Keepers-militie oprichtte, kreeg 18 jaar celstraf voor onder meer opruiing en andere misdaden. Aanklagers hadden 25 jaar geëist.

Stewart Rhodes kreeg de hoogste straf.

Stewart Rhodes kreeg de hoogste straf.

Rhodes, een jurist en ooit parachutist bij het leger, leidde een samenzwering van meer dan twintig Amerikaanse burgers om zich met geweld te verzetten tegen de machtsoverdracht na presidentsverkiezingen, aldus de aanklagers: „Zo’n directe aanval op onze democratie en totale minachting voor de rechtsstaat rechtvaardigt een forse straf.”

Inmiddels zijn al meer dan duizend mensen aangeklaagd na de aanval op het Capitool door aanhangers van de toenmalige Republikeinse president Donald Trump in een mislukte poging de verkiezingsoverwinning van de Democratische rivaal Joe Biden te dwarsbomen. De langste straf tot nu toe was 14 jaar voor een man uit Pennsylvania die de politie aanviel.