Nieuws/Binnenland

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem was doelwit Griekse bombrief

Jeroen Dijsselbloem.

Jeroen Dijsselbloem.

ANP

Eurogroepvoorzitter en demissionair minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) was een van de doelwitten van de acht bombrieven die maandag in Athene zijn onderschept en onschadelijk gemaakt. Dat heeft zijn woordvoerder dinsdagmiddag bevestigd. Hij wilde verder niets meedelen.

Jeroen Dijsselbloem.

Jeroen Dijsselbloem.

ANP

BRUSSEL

De brieven met explosief materiaal werden maandag in een postkantoor in Griekenland opgemerkt en onschadelijk gemaakt. „Het is ronduit schokkend”, aldus EU-parlementariër Paul Tang (PvdA) die zijn partijgenoot dinsdag nog sprak in het Europees Parlement. „Dat was voor het nieuws naar buiten kwam. Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen.”

PvdA-leider en vicepremier Lodewijk Asscher noemt het „heel ernstig” en „afschuwelijk.” Hij kan zich niet herinneren dat een Nederlandse bewindsman zoiets ooit eerder is overkomen.

Bombrieven voor hoge EU-functionarissen

Volgens Griekse bronnen waren de brieven bestemd voor hoge EU-functionarissen die zijn betrokken bij de onderhandelingen over het steunprogramma voor Griekenland. Ook de Franse EU-commissaris Pierre Moscovici en de Duitse baas van het EU-steunfonds ESM, Klaus Regling, worden genoemd en de Griekse oud-minister Gikas Hardouvelis. De Europese Commissie weigert commentaar maar zegt de ontwikkelingen „met zorg” te volgen.

Bombrieven ongemerkt verstuurd

Eerder zijn twee bombrieven wel ongemerkt vanuit Griekenland verstuurd. Woensdag onderschepte de postkamer van het Duitse ministerie van Financiën in Berlijn een brief met springstof die was gericht aan Dijsselbloems collega Wolfgang Schäuble. De dag erna raakte een werkneemster in het Parijse IMF-kantoor gewond bij het openen van een bombrief.

In Griekenland heerst veel woede over de vergaande economische hervormingen die de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van Athene eisen in ruil voor de miljarden die het land gunstig mag lenen.

Lees meer over