81511
Binnenland

Soa-test uit de muur trekken in Den Haag

Den Haag - Een soa-test kun je vanaf dinsdag ook uit de muur trekken zoals een snack. In Den Haag is een automaat geplaatst waar je de test kunt kopen. 24 uur per dag kun je anoniem terecht bij de automaat.

De apotheker aan het Prins Hendrikplein heeft in zijn automaat ook andere dingen, zoals paracetamol. Dus niet iedereen zal denken dat je een soa hebt als je daar iets uit de muur trekt.

’Flink taboe’

„Mensen durven voor een test vaak niet naar hun huisarts te gaan, of hebben er geen tijd voor. Bij de GGD kunnen er lange wachttijden zijn”, legt apotheker Floor van Leersum uit aan Omroep West. „Er rust toch nog een flink taboe op.”

Het apparaat is niet bedoeld om huisartsen of de GGD te vervangen. „Het is niet de bedoeling om daar zorg weg te halen, het moet echt als een aanvulling worden gezien.”

Test kun je thuis doen

De test kost tussen de 30 en 50 euro. De test kan je thuis doen. Het materiaal moet je vervolgens opsturen naar een laboratorium. Binnen een paar dagen wordt de uitslag anoniem opgestuurd. Als er echt sprake blijkt te zijn van een soa, wordt de betrokkene doorverwezen naar een huisarts.