Nieuws/Buitenland
815751
Buitenland

Senaat VS bijeen over spionagebevoegdheden

De Amerikaanse Senaat is zondag op de valreep bijeengekomen over aanpassing of afschaffing van wetgeving die ingrijpende spionagepraktijken mogelijk maakt. Cruciale onderdelen van een wet die bestrijding van terrorisme vereenvoudigt, onder meer door vrijwel onbeperkt communicatie te mogen bespioneren, verlopen zondag (06.00 uur maandag bij ons). De wetgeving stamt uit de tijd van president George Bush (2001-2009) en is verankerd in de Patriot Act.

Het parlement moet de wet snel wijzigen, verlengen of vervangen. Maar dat is nog steeds niet gebeurd. President Barack Obama heeft de parlementariërs vrijdag nogmaals opgeroepen tot actie, want anders komt volgens hem de terreurbestrijding in gevaar. De chef van de geheime dienst, James Clapper, heeft gewaarschuwd dat inlichtingendiensten met ingang van maandag belangrijke vaardigheden en bevoegdheden zullen kwijtraken als er niks gebeurt.

De onthullingen van klokkenluider Edward Snowden in 2013 over de kolossale spionagepraktijken van de National Security Agency (NSA) hebben de kwestie erg gevoelig gemaakt. De huidige regels vormen de juridische basis voor het in binnen- en buitenland fel omstreden spionageprogramma van de NSA.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop