815752
Binnenland

Bond verzuimde belastingaangifte te doen

Volkstuinders wacht fikse financiële strop

Een financiële strop dreigt voor vele duizenden hobbytuinders in Amsterdam. Hun overkoepelende Bond van Volkstuinders, waartoe alle 29 Amsterdamse volkstuincomplexen behoren, wacht mogelijk een belastingaanslag van miljoenen euro’s.

Een faillissement van de bond is in dat geval onafwendbaar, en dan zijn de in tientallen jaren door alle leden opgebouwde financiële reserves verdampt.

Dit blijkt uit vertrouwelijke correspondentie aan de penningmeester van de volkstuinbond, in bezit van De Telegraaf.

De koepelorganisatie van volkstuinen, met ruim zesduizend leden die een moestuintje in en rond de hoofdstad bezitten, heeft jarenlang verzuimd belastingaangifte te doen. Uit onderzoek van de kascommissie van een van de volkstuincomplexen dreigt hierdoor een enorme belastingclaim, en mogelijk ook nog boetes.

In de bewuste volkstuin, Kweeklust in Amsterdam-Noord, zijn de spanningen over de financiële wantoestanden inmiddels zó hoog opgelopen, dat leden elkaar naar het leven staan. Ten minste één hobbytuinder heeft inmiddels aangifte gedaan van doodsbedreiging. Elders zijn tuinhuisjes in brand gestoken.

De Belastingdienst komt nog deze week poolshoogte nemen bij de bond, bevestigt penningmeester Rob Grevelink, hoewel hij beweert niet te weten waarom de fiscus hem komt bezoeken. De volkstuinbond is volgens Grevelink vrijgesteld van zijn belastingplicht, net zoals bijvoorbeeld sportclubs dat zijn. „Onze leden zijn allemaal vrijwilligers, die af en toe een biertje drinken in hun kantine. Dat zijn geen professionele horecagelegenheden.”

Volgens de fiscus zou de tuindersclub niet onder de vrijstellingsregeling vallen, onder meer vanwege zijn omvang.