Nieuws/Buitenland
815763
Buitenland

Europese Commissie tegen Duits tolplan

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft bevestigd dat de Commissie zich tegen de plannen van Duitsland keert om buitenlandse personenauto's tol te laten betalen. Juncker zei in een maandag te verschijnen vraaggesprek met de Süddeutsche Zeitung dat hij grote twijfels heeft over het Duitse uitgangspunt dat buitenlanders in de voorgelegde plannen niet worden gediscrimineerd. De Commissie moet met deze twijfel aan de slag, omdat verdragen worden geschonden, aldus Juncker.

In het weekeinde schreef de krant Die Welt ook al dat de Commissie een stokje voor de plannen wil steken. De Duitse autobezitters betalen ook tol, maar ze krijgen die terug met een korting op de wegenbelasting. Dus alleen buitenlanders betalen de nieuwe tolheffing echt.

De grieven van de commissie tegen de Duitse tolplannen kunnen mogelijk nog voor de zomer worden aangespannen bij het Europees Hof van Justitie. Het hangt ervan af wanneer Berlijn de volledige wettekst publiceert in het staatsblad.