Nieuws/Buitenland
815852
Buitenland

Peking gaat strijd aan met roken in openbaar

Wie vanaf maandag een sigaretje opsteekt in het openbaar in Peking kan daar een flink hogere boete voor krijgen. De Chinese miljoenenstad verhoogt de boetes op roken in het openbaar vervoer, restaurants en kantoren naar 200 yuan, omgerekend ongeveer 30 euro. Nu is dat nog zo'n anderhalve euro.

Wie drie keer wordt betrapt op het roken van een sigaret in verboden gebied, wordt met naam en toenaam op een website van de overheid genoemd. Ook mag er geen tabak meer verkocht worden binnen een straal van 100 meter van basisscholen en crèches. Roken rondom scholen en ziekenhuis is helemaal verboden. Peking komt daarmee tegemoet aan de flinke anti-tabakslobby. China is 's wereld grootste consument van tabak.

Bedrijven moeten er zelf zorg voor dragen dat op eigen terrein niet meer gerookt wordt. „Het personeel van restaurants heeft de plicht mensen te weerhouden van roken”, aldus de commissie voor gezondheid en familie. Wordt er toch gerookt bij een bedrijf, dan staat daar bij controle een boete tot omgerekend ruim 1400 euro tegenover.