Nieuws/Binnenland
815878
Binnenland

'Belgische zedendelinquent niet welkom'

Voor de Belgische zedendelinquent Frank Van Den Bleeken is geen plaats in een Nederlandse tbs-kliniek. De psychisch gestoorde man wilde euthanasie of overplaatsing naar Nederland, maar staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) ziet voor zijn komst naar Nederland geen mogelijkheden.

Niewsuur citeert zaterdag uit een conceptbrief die Dijkhoff klaar heeft liggen voor de Belgische minister van Justitie. De staatssecretaris zou de procedure voor plaatsing in een Nederlandse kliniek te lang en te ingewikkeld vinden. Ook zou dit onverantwoord zijn omdat het ontbreekt aan de juridische middelen om de Belg vast te houden als die zich niet wenst te houden aan het regime in de kliniek.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil niet ingaan op de inhoud van de brief. Volgens een woordvoerster is nog geen besluit genomen en wordt er nog gepraat.

Van Den Bleeken zit al ruim dertig jaar vast voor meerdere verkrachtingen en moord. Omdat de man ondraaglijk lijdt onder zijn bestaan in een Belgische inrichting vroeg hij toestemming voor euthanasie of overplaatsing naar een longstay-afdeling van een Nederlandse tbs-kliniek. Daar zou het regime draaglijker zijn. Van de rechter kreeg de Belg toestemming voor euthanasie, maar zover is het nog niet gekomen.