Nieuws/Buitenland
815892
Buitenland

Saakasjvili wil meer toeristen in Odessa

De kersverse gouverneur van de Oekraïense regio Odessa, Michail Saakasjvili, wil ervoor zorgen dat er meer toeristen en investeerders naar de regio komen. De oud-president van Georgië is zaterdag door Oekraïens president Petro Porosjenko geïnstalleerd als leider van het gebied aan de Zwarte Zee. Dat meldden Oekraïense media.

„Met deze stad kun je wereldse wonderen verrichten”, zei Saakasjvili over de havenstad Odessa. „Het is ons doel om gemaakte conflicten achter ons te laten en de mensen bijeen te krijgen, ongeacht de taal die ze spreken.” De keus van Saakasjvili op de post in Odessa is omstreden, omdat hij niet uit Oekraïne komt en te boek staat als pro-Westers. In Odessa wonen veel Russen.

Porosjenko zei dat Saakasjvili de juiste man is voor het bestrijden van corruptie en het respecteren van mensenrechten. De geboren Georgiër heeft van de president een Oekraïens paspoort gekregen.

Saakasjvili was van 2004 tot en met 2013, met een korte onderbreking in 2007-2008, president van Georgië en maakte zich sterk voor lidmaatschap van de NAVO en de Europese Unie. Hij was eerder dit jaar aangesteld als adviseur van de Oekraïense regering.

In Georgië is verbaasd gereageerd op het politieke pad dat Sakaasjvili aflegt, omdat hij in zijn thuisland wordt gezocht voor machtsmisbruik. Saakasjvili hangt daar een gevangenisstraf van vijf tot acht jaar boven het hoofd als hij schuldig wordt bevonden. Hij wordt verdacht van onder meer het neerslaan van anti-regeringsdemonstraties en invallen bij een televisiezender. De Georgiër heeft de laatste jaren vooral zijn tijd doorgebracht in de Verenigde Staten en Oekraïne.