Nieuws/Binnenland
815893
Binnenland

Zijlstra: handen af van zzp'ers

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra waarschuwt het kabinet de positie van zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel) niet te verslechteren. In zijn speech op een VVD-congres in Arnhem zaterdag sprak hij premier Mark Rutte rechtstreeks en „streng” aan toen hij stelde dat de VVD-fractie geen aanpassingen van het zzp-schap wil.

Zijlstra zei: „Wij zien zzp'ers niet als een probleem. Laten we eerlijk zijn: we moeten niet vaste contracten aantrekkelijker maken door het zzp-schap onaantrekkelijk te maken. De VVD-fractie gaat niet meewerken aan verplichte arbeidsongeschiktheidsregelingen. Zzp'ers zijn niet het probleem, ze zijn de oplossing.”

Zijlstra schetste dat er steeds meer zzp'ers komen in Nederland en dat ze dat uit eigen keus worden. „Het zijn er inmiddels bijna een miljoen. Volgens sommigen, de vakbonden voorop, gaat het daarbij om 'wildgroei' of 'schijnzelfstandigheid'. Zij willen deze mensen terugdrukken in de dwangbuis van collectieve arbeidsovereenkomsten of verplichte sociale regelingen. Dat moeten we juist niet doen. We moeten werknemers vrijheid gunnen en we moeten de werkgevers verlossen van de ballast waarmee we ze hebben opgezadeld. Want onze arbeidsmarkt is nu te star en niet geschikt voor de banen van de toekomst.”

Zijlstra haalde in zijn toespraak uit naar linkse politici. Die zijn volgens hem onnodig bang voor veranderingen en voor vooruitgang. Hij ziet bij hen „een soort van achteruitgangspessimisme”. Volgens Zijlstra is de robot het nieuwe schrikbeeld voor 'links'. „Linkse politici zijn er net zo bang voor als ze vroeger waren voor de stoommachine of de computer. En ja, er verdwijnen banen door nieuwe technologieën. Maar ze zorgen voor veel meer nieuwe banen en vaak ook betere banen.”

„Het is nu 2015 en de kabinetten Rutte 1 en 2 hebben heel veel hervormingen doorgevoerd en Nederland sterker gemaakt. Maar het kan nog beter. Links wil graag alles bij het oude houden, wil proberen vast te houden aan zogenaamde verworven rechten. Met de kop in het zand en de rug naar de toekomst proberen ze Nederland te veranderen in één groot Maagdenhuis! Nou, dat wil ik niet!“