Nieuws/Binnenland
815918
Binnenland

'VVD heeft debat nodig'

De VVD heeft meer intern debat nodig. VVD'er Arno Brok zei dat zaterdag op een VVD-congres in Arnhem. Brok is behalve burgemeester van Dordrecht ook voorzitter van een partijcommissie die zich buigt over de toekomst en de partijstructuur van de VVD.

„We zijn geen beleggingsclub en geen geitenfokvereniging. We zijn een politieke partij en dan moet je elkaar de nieren proven en elkaar opzoeken”, zei Brok. Volgens hem moet de „oude hiërarchische structuur“ van de partij veranderen. „We zijn een A-merk, we zijn de grootste partij van het land. Noblesse oblige, laten we hierin voorop lopen.”

Op het congres was 86 procent van de deelnemers het eens met de stelling dat de partijorganisatie van de VVD verouderd is en gewijzigd moet worden.

Brok wil ook via moderne media niet-leden betrekken bij het interne debat in de VVD. De partij moet zich niet alleen richten op de 30.000 leden, maar ook op mensen die het „liberalisme in de genen” hebben.

Brok wees erop dat 40 procent van de VVD-afdelingen in het land minder dan vijftig leden heeft. De kleinste afdeling heeft zelfs maar vier leden. Dat komt ook de interne controle en waarborgen voor de integriteit van VVD-leden niet ten goede. Wat Brok betreft moeten kleine afdelingen opgaan in grotere.

De commissie van Brok zal binnenkort een advies uitbrengen aan het hoofdbestuur van de VVD.