Nieuws/Buitenland
815947
Buitenland

Strijder IS pronkt met training in VS

Een strijder van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) die in een videoboodschap oproept tot de jihad, heeft in de Verenigde Staten training gehad in contraterrorisme. Dat meldde nieuwszender CNN vrijdag.

De in Tajikistan geboren Gulmurod Khalminov draagt in de video een zwart gewaad en heeft een snipergeweer met munitie bij zich. Hij zegt in de video dat hij drie trainingen heeft gehad in de Amerikaanse staat Louisiana. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dat tegenover CNN bevestigd. Het gaat om een trainingsprogramma dat werd geleid door het ministerie.

Khalminov heeft van de Amerikanen geleerd over onder meer tactieken en hoe hij moet optreden in crisissituaties. De trainingen waren bedoeld om terrorisme tegen te gaan, maar Khalminov zei dat hij zich juist meer tegen de VS keerde vanwege de trainingen.

„Luister, Amerikaanse varkens”, zei Khalminov in het Russisch. „Ik ben drie keer in Amerika geweest. Ik zag hoe jullie militairen trainen in het doden van moslims. Jullie leerden militairen hoe ze moesten omsingelen en aanvallen, om islam en moslims uit te roeien.” Na zijn redevoering schiet hij met zijn geweer op een tomaat.

Voormalig inlichtingenchef Michael Breen zegt dat Khalminov „gevaarlijke bekwaamheden” heeft. Doordat hij door de VS is opgeleid, weet hij hoe de Amerikanen te werk gaan in het tegengaan van terrorisme.