Nieuws/Binnenland
815953
Binnenland

Relatie met Canada perfect

Koning Willem-Alexander heeft de band met Canada „een perfecte relatie” genoemd. Hij deed dat vrijdagavond (plaatselijke tijd) in zijn dank-en afscheidswoord tot de Nederlands gemeenschap die hij aan het slot van zijn staatsbezoek in Toronto ontmoette in de Art Gallery of Ontario.

Willem-Alexander was samen met koningin Máxima naar Canada gekomen om het land te bedanken voor de vrijheid die zij Nederland 70 jaar geleden hebben teruggegeven door het nazi-bewind te verdrijven en de wederopbouw mogelijk te maken. Maar tegelijkertijd is tijdens het driedaagse staatsbezoek ook gewerkt aan „nieuwe relaties voor de volgende 70 jaar”, zo zei de koning.

Zijn korte rede werd door de honderden Nederlanders in het kunstmuseum met een gejuich en een minutenlang applaus begroet. „De maand mei staat in Canada in het teken van het Nederlands erfgoed. Uw bezoek heeft déze meimaand heel bijzonder gemaakt”, meende ambassadeur Cees Kole.

Het koningspaar vertrekt zaterdagmorgen uit Toronto naar de Verenigde Staten. Daar begint maandag een driedaags officieel bezoek. Dat is in het internationale protocol een stapje lager dan een staatsbezoek maar geeft zowel gast als gastheer meer flexibiliteit omdat er minder verplichte onderdelen aan vast zitten. President Barack Obama ontvangt Willem-Alexander en Máxima meteen al op maandag in het Witte Huis. Tijdens het verblijf in Amerika worden behalve Washington ook Grand Rapids en Chicago bezocht.