Nieuws/Binnenland
815958
Binnenland

Drie aanhoudingen bij grote bussencontrole

Een grote internationale bussencontrole heeft vrijdag weinig misstanden aan het licht gebracht. Drie verdachten zijn aangehouden, twee omdat ze illegaal in het land waren en de derde had een vals paspoort. Tijdens de controle bij diverse grensovergangen werden in totaal 42 bussen en achthonderd reizigers gecontroleerd.

Een politiewoordvoerder noemde het zaterdag 'een mooi resultaat'. „Op zoveel gecontroleerde touringcars en passagiers valt dit natuurlijk enorm mee.” Ondanks dat weinig boetes zijn uitgedeeld en verdachten zijn opgepakt, zullen dit soort acties volgens hem zeker vaker plaatsvinden. „We zullen ze met bepaalde regelmaat herhalen en ook vinden steekproefsgewijs kleinere controles plaats.” Hij noemde recente controles in Amsterdam en Venlo als voorbeeld.

De grenscontroles van vrijdag, onder meer op de A67 bij Venlo en de A16 bij Hazeldonk, begonnen al vroeg en duurden tot middernacht. De actie werd uitgevoerd door politie, Koninklijke Marechaussee en douane en was vooral gericht op drugssmokkel, mensenhandel en het illegaal over de grens brengen van geld en goederen.

Dagelijks rijden tientallen internationale buslijndiensten door het land. De langeafstandsbussen rijden vanuit diverse Nederlandse steden naar onder meer Brussel, Barcelona, Londen, Berlijn, Praag, Milaan en Sarajevo. Ook in andere landen waaronder Zweden, Roemenië en Frankrijk zijn vrijdag extra controles uitgevoerd. Die resultaten zijn niet bekendgemaakt.