Nieuws/Binnenland
815975
Binnenland

OM eist zware straffen schietpartij Curaçao

Op Curaçao is vrijdag twee keer levenslang en één keer 24 jaar geëist tegen de vermeende schutters van een dodelijke schietpartij op de luchthaven van Curaçao vorig jaar juli.

Donderdag werd twee keer twaalf jaar geëist tegen twee mannen die medeplichtig zouden zijn aan de schietpartij met automatische vuurwapens, waarbij twee mannen overleden en zeven mensen gewond raakten.

De drie personen die vrijdag terechtstonden, zeiden tijdens de behandeling onschuldig te zijn en de bewuste avond niet eens op de luchthaven aanwezig te zijn geweest. Volgens het Openbaar Ministerie is er geen twijfel over hun rol in de schietpartij. Twee advocaten eisten meer onderzoek omdat getuigen elkaar zouden tegenspreken. Dat stond de rechter niet toe. Hij doet 18 juni om 19.30 uur (Nederlandse tijd) uitspraak in de zaak.

De schietpartij is volgens het OM onderdeel van een langlopende bendeoorlog op Curaçao, waarbij al tien mensen het leven hebben gelaten. De oorlog zou zijn oorsprong vinden in ruzie over een in 2012 gestolen partij cocaïne.

De moord op twee Curaçaose bendeleden op 15 juli vorig jaar op de luchthaven van Curaçao was „een koelbloedige, brute liquidatie met uitzonderlijk veel vuurwapengeweld”, dat niet „in een maffiafilm” had misstaan, zo stelde het OM op de eerste dag van de behandeling van de zogenoemde 'Hato-moorden'.